17.03.2021 günü, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığı kaldırılarak Milletvekilliği düşürüldü.

Ömer Faruk Gergerlioğlu özgün bir insan. Düşünce sistemlerinin, siyasal yapılanmaların ötesinde, küresel ölçütlerle insan hak ve özgürlüklerini savunan önemli bir hak savunucusu. İnsanlara yapılan haksızlıkların, hukuksuzlukların, işkencelerin yiğitçe karşısına dikilerek insan haklarını savunmuş olan bir kişi. Dinine, soyuna, diline, cinsiyetine, sınıfsal konumuna bakmadan, bunlara yönelik en küçük ayrımcılıklar yapmadan, herkesin insan hak ve özgürlüklerinden yararlanmasını savunmuş, savunmakta olan bir insan.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Milletvekili olmadan önce yıllarını hak savunuculuğuna vermiş, bu alanda sayısız eylemleri olan bir kişi. Milletvekili olunca, başkaları gibi ne oldum havalarına girmeden, önceden yapmakta olan saygın hak savunuculuğunu sürdürdü. Hak savunuculuğu ününü daha da saygın boyutlara taşıdı. Çok başarılı işler yaptı.

Bu yazı, Ömer Fark Gergerlioğlu’nu övmek için değil, gerçeği saptamak, görmek için dile getirilen düşünceler.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun paylaştığı, ceza aldığı gazete haberi internet ortamında yayında. Bugüne değin silinmedi. Barış çağrısı içerikli bir yazıydı. Beş yıl önce yayınlanmış bir yazı bilgiydi. Bu haber, bugüne değin engellenmiş de değil. Aynı haberi yazan, paylaşan başka kişilere dava açılmadı. Bu durum suç işlediğini değil, suçlu duruma düşürülmek için hazırlanan tuzağa düşürüldüğünü göstermekte. Özünde bir düşünceyi açıklama eylemi girişiminde bulunması sonunda yargılandı, suçlu duruma sokuldu. Bu girişim, düşünce özgürlüğüne indirilen ağır bir yumruk. Gergerlioğlu değil, sıradan bir insan bile böyle bir eylemi nedeniyle suçlanamaz, cezalandırılamaz. Herkes düşüncesini şiddete başvurmadan, güç kullanmaya kalkmadan özgür bir biçimde açıklayabilir. Bu en temel insan haklarından biridir.

Gergerlioğlu’nun aldığı ceza, küresel hukuk ilkelerine, Uluslararası Sözleşmelere ters düşen bir hukuk algısıyla, yargılama yöntemiyle verilmiş olan, hukuksal olmaktan çok siyasal içerikli bir karar.

Adam kaçırma, çıplak arama, işkence gibi ağır insan hakları çiğnenmelerini dile getirmesi nedeniyle yönetimin hedefi durumuna geldi. Kamu görevlilerinin yaptığı işkencelerin öznesi olan insanların acılarını paylaşmaya, yaralarını sarmaya, yapılan işkencelerin yargılanma yollarının açılmasına çalıştı. Susturulmaya çalışılmasının düğüm noktası bu olumlu çalışmaları. Kırmızıçizgilere karşı çıktı. Bir insana, insan hakları savunucusuna yaraşır biçimde saygın tavırlar sergiledi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, insanlığın belleğinde saygın, onurlu yerini aldı. Milletvekilliğini kaldıranlar insanlık tarihine bu onurlarla yazılamayacaklar. Bu onurdan yoksun bir ünleri olacak.

“AP Türkiye Raportörü Nacho Sánchez ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesine, "Gergerlioğlu'nun Meclis'ten ihracı, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın insan onuru, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü merkeze koyma sözü veren yeni bir İnsan Hakları Eylem Planını açıklamasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir ‘doğruluk kontrolü’ olmuştur" sözleriyle tepki gösterdi”.(1)

Türkiye Cumhuriyeti bu karardan sonra İnsan Hakları Eylem Planı gibi bir belgeyle hiç kimseyi kandıramayacak. Yapılanlar insanlığın gözleri önünde yaşanmakta.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu topraklarda düşünen, insan hak ve özgürlüklerinden yana çalışmalar yapan, haklının, ezilenin, güçsüzün yanında olan aydınların, yazarların, düşünürlerin yaşadıkları sonu yaşamakta. Bu ülke, bu tür uygulamalarla insanlığın gerilerinde sürünmekte.

Yurdumuzun, Dünya’nın insan hakları savunucuları, Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yapılan bu haksızlığı, hukuksuzluğu kendilerine yapılmış olarak görecek, arkasında durup haklarını savunacaklar.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu susturmaya çalışmak, insan hak ve özgürlüklerini, düşünce, anlatım özgürlüklerini rafa kaldırmaya çalışmak demektir. Bunu kolay başaramayacaklar.

------------------------------------

(1) Gazeteduvar.com.tr İnternet Gazetesi, AP’den Gergerlioğlu açıklaması: 'İnsan Hakları Eylem Planı’nın acı bir doğruluk kontrolü, 17.03.2921