AKP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gündeme getirmeyi planladığı Alevi açılımında cemevleri yine ibadethane statüsü alamayacak.  İslam’da camiden başka ibadethane söz konusu olmadığını savunan AKP cemevlerini inanç ve kültür merkezleri olarak değerlendirecek.

Alevi açılımı çerçevesinde gündeme getirilecek Alevi paketi konusunda önümüzdeki hafta içinde Alevi örgütlerinden temsilcilerle bir araya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın paketin çerçevesini açıklaması bekleniyor.

Diyanet’in Aleviliği İslam içi kabul ettiği ve İslam’da camiden başka ibadet mekanı olamayacağı yönündeki açıklamasını esas alan AKP cemevleri için inanç ve kültür merkezi tanımlaması getirmeyi planlıyor. Cemevleri bu şekilde vakıflara bağlı olarak hizmet verecek ve bu vakıflar da devlet tarafından desteklenebilecek.

Vakıfların “kamu yararına çalışan vakıf” statüsünde olacağı belirtiliyor.

Erdoğan’ın Alevi örgütleriyle yapmayı planladığı toplantıya AKP hükümetine karşı tutumlarıyla öne çıkan kuruluş temsilcilerinin ise çağrılmadığı bildiriliyor.

Bu vakıflara, kamudan diğer kamu yararına çalışan vakıflara olduğu gibi yardım ve ödenek aktarılabilecek. Cemevleri ve buralarda görev yapan dedeler, bu vakıflar tarafından desteklenecek. Hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yasal düzenleme gerektiren konuları, TBMM gündemine getirebileceği dile getiriliyor.

AKP’nin gündeme getireceği Alevi paketi konusunda geçtiğimiz günlerde Başbakan yardımcısı Emrullah İşler bir açıklama yaparak  “Cemevi konusu en mühim konu. Sayın Başbakanımızın yapmış olduğu söylemlerde var. Cemevini ibadethane olarak itiraf edemeyiz. Zira biz Aleviliği İslam dairesi içerisinde itiraf ediyoruz. Alevilerin çok büyük çoğunluğu esasen bu şekilde itiraf ediyor. Kendilerini Müslüman olarak addettikleri için İslam’ın mabedi de mescittir, camidir. Bu sebepten ötürü burada taviz vermemiz söz konusu olamaz” demişti.

AKP hükümeti 2013 yılının Eylül ayında da demokratikleşme paketi ile cemevlerinin ibadethane statüsünü tartışmaya açmış ancak paketten daha sonra Alevilere yönelik hiçbir düzenleme çıkmamıştı.

Alevi örgütleri cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanarak Sünni din adamlarına verilen hakların aynısını Alevi din adamları için de istiyor.

Aleviler ayrıca nüfus cüzdanındaki din hanesinin ve din derslerinin kaldırılmasını da talep ediyor. (ANF)