İngiltere’de yayımlanan Morning Star gazetesi, hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltında kaldıktan 4 gün sonra dün çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan’ın durumunu birinci sayfasına taşıdı. Aslan’ın suçlama konusu yapılan haberleri ve buna karşı mahkemede verdiği ifadelerine ver verilen haberde “Mezopotamya Ajansı, inatçı haberciliği ve ülkedeki Kürt azınlığa karşı işlendiği iddia edilen suçları ifşa etmesi nedeniyle Türk devleti tarafından rutin taciz ve zulme maruz kalıyor” denildi. 
 
‘KARARLILIKLARI ORTAYA ÇIKARDI’
 
Haberde, Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020'de askerler tarafından alıkonulduktan sonra helikopterden atılıp, işkenceye maruz kalan Osman Şiban ile yaşamını yitiren Servet Turgut’un yaşadıklarını gündeme getirdikleri için tutuklanan muhabirlerimiz Adnan Bilen ve Cemil Uğur’a da değinildi. Bilen ve Uğur’a dair şu yorumlarda bulunuldu: “Muhabirlerinden ikisi, Türk ordusunun büyük ölçüde Kürtlerin yaşadığı Van ilinde insan hakları ihlallerini haberleştirdikleri için hapse atıldılar. 90 günden uzun süredir cezaevinde kalan dört kişi arasında yer alıyor. Kararlılıkları, Türk askerlerinin Van'ın Çatak ilçesinde iki Kürt çiftçi olan Osman Şiban'ı ve Servet Turgut'u askeri bir helikopterden attığını ortaya çıkardı.” 
 
‘TÜRKİYE GAZETECİLER HAPİSHANESİ’
 
Türkiye’nin dünya toplamının yaklaşık üçte biri ile dünyanın önde gelen gazeteci hapishanesi unvanını koruduğu ifade edilen haberde, “Türk devletinin cezaevinde medya çalışanı olmadığında ısrar etmesiyle doğru rakamlara ulaşmak zor. Ülkenin TGS sendikası sayıları küçümsemekle eleştiriliyor ancak Kürt örgütleri yaklaşık 200 kişinin cezaevinde olduğunu tahmin ediyor” denildi.
 
Haberin devamında İngiltere Ulusal Gazetecilik Sendikası (NUJ) Genel Sekreteri Michelle Stanistreet’in, Aslan için ajansımıza gönderdiği dayanışma mesajına da yer verildi.