Birleşik Krallık’ta milyonlarca seçmen, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını oylamak için dün sandık başına gitti. TSİ 00:00 itibariyle referandumda oy verme işlemi sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını isteyen seçmenlerin oranının yüzde 52 olduğu belirtildi.

Referanduma katılım, ülkede geçen yıl yapılan genel seçimlere kıyasla daha yüksek oldu.

BBC TAHMİNİNE GÖRE AYRILMA YANLILARI KAZANACAK

Oyların sayımının yapıldığı 382 merkezden 15’inde açıklama sonuçlara göre ‘AB’de Kal’yüzde 48,7, ‘AB’den Ayrıl’ yüzde 51,3 oy oranında bulunuyor.

Birleşik Krallık’ın kuzeydoğusu ve Galler’de açılan sandıklarda AB’den çıkmak isteyenlerin oranı yüksek çıktı. Londra ve İskoçya’daki merkezlerde ise AB yanlıları kazandı.

BBC’nin tahminine göre AB’den ayrılma yanlılarının oyu yüzde 52, AB’de kalma yanlılarının oyu ise yüzde 48 çıkacak.

İlk sonuçlarda AB’de kalalım diyenler yüzde 52 ile öndeyken, gece saatlerinde gelen sonuçlarda, AB’ye hayır oyunun arttığı görüldü. Bu tablo karşısında İngiliz Sterlini, Amerikan Doları karşısında değer kaybederek 1,43’e geriledi.

Kesin sonucun önümüzdeki saatlerde duyurulması bekleniyor.

Referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.

GALLER "AYRILALIM" DERKEN İSKOÇYA "KALALIM" DEDİ 

Galler, Swindon'da da seçmenlerin çoğu ayrılma yönünde karar verdi. İskoçya'daki Orkney and Clackmannanshire'da sandıklardan AB'de kalınması yönünde sonuç çıktı. Galler'den gelen ilk sonuçlar, % 54.9'la AB'den ayrılma eğiliminin daha güçlü olduğunu gösterdi. Kuzey İrlanda'da ise şu ana kadar açılan sandıklar AB'de kalma yönünde bir eğilimi ortaya koyuyor.

REFERANDUM SONUCUNDA YAŞANACAK SÜREÇ?

Referandumdan AB’den çıkalım sonucu çıkarsa bu hemen gerçekleşmeyecek. İngiltere Parlamentosu’nun AB’den çıkmak için geçirmek zorunda olduğu bazı yasalar bulunuyor. Birlikten çıkışın süreci 2 yıl veya daha uzun sürebilir. Ayrıca Birleşik Krallık’ı birlikten ayrılması durumunda pek çok konuda belirsizlik bekliyor. Seçmenlerin bir kısmının da kararsız olmasının nedeni, AB’den ayrılma durumunda ülkenin nasıl bir durumda olacağını kestirememesi.

AVRUPA’DAN İLK TEPKİLER

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier: Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün.

Polonya Dışişleri Bakanı da Brexit kararının 'Avrupa için kötü haber' olduğunu söyledi. Ayrıca bu kararın, AB konseptinin değişmesi gerektiğine dair bir işaret olduğunu belirtti.

Eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'kötü bir kabus' olarak yorumladı: "Lütfen hala uyuduğumu ve bunun sadece kötü bir kabus olduğunu söyleyin" dedi.

Fransa'dan aşırı sağcı lider Le Pen 'Brexit zaferini' kutlayarak, Fransa'da da referandum çağrısı yaptı.

Hollanda'dan aşırı sağcı lider ve göçmen karşıtı siyasetçi Geert Wilders: Hollanda'da da AB'den ayrılık referandumu düzenlenmeli.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın, İngiltere Başbakanı David Cameron'la konuşacağını duyurdu.

Kaynak: BBC – DW TÜRKÇE - ZETE