İngiltere, dünyanın en sık göç alan ikinci ülkesidir. Tabi birinci sırada Amerika var. İngiltere ise en fazla göçmen alan ve çalıştıran nüfusa sahip ülkedir. Londra’da yerlilerden daha çok yabancılar yaşamaktadır. İngiltere’de yaşayan göçmenlerin %50’si eğitimli, kültürlü ve İngiltere ekonomisine katkı da bulunan kimselerden oluşurken diğer %50’si ise ortalama olarak Lise ve dengi okullardan mezun olan ve tek amacı para kazanmak olan insanlardan oluşmaktadır. Asya kökenli, Pakistanlı ve Hindistanlı insanların yoğunluk gösterdiği gözlemlenmiştir.

İngiltere'de son dönemde Brexit belirsizliği nedeni ile bazı sıkıntılar yaşanmakta ve hükümet erken seçim kararı almaktadır. Bu durumdan İngiliz para birimi sterlin olumsuz etkilense de kısa sürede toparlanmayı başarmıştır.

İngiltere’de iş imkânları neredeyse Türkiye ile aynı denilebilir seviyededir. Eğitim seviyeniz ile kıyaslanabilecek işler de çalışmak bir hayli zor hal almıştır. Ancak Lise ve dengi okullardan mezun iseniz yapabileceğiniz belli başlı işler mevcut. Özellikle İngiltere’ye öğrenci olarak gelmiş kişilerin hayat pahalılığından ötürü yarı zamanlı işler de çalıştıkları biliniyor. Bu tür işler tam anlamı ile geçim sağlayamasa da günlük harçlıklarını çıkartabilecekleri seviyelerdedir. İngiltere’de iş imkanlarını buradan inceleyebilirsiniz.

İngiltere’de iş imkânları sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bağlı olarak değişiklik gösteriyor. İnsanların buraya geldikten sonra şikâyet ettiği en büyük konulardan bir tanesi hayatın pahalılığıdır. Toplu taşıma ücretlerinde, ev ve araç kiralarında, giyim de, beslenme de ve en temel ihtiyaçlardan bir tanesi olan ısınma da dahi ciddi bir pahalılık söz konusudur.

İngiltere’de iş imkânları uzmanlık alanlarınıza göre değişiklik gösterir. İngiltere’de çalışmak istiyorum diyen bir birey için İngiltere’de iş imkânları ikiye ayrılır. Hemen değinmek gerekir ise:

  • Herhangi bir uzmanlık alanı mevcut olan ve alanında kaliteli eğitim almış olanlar genel anlam da kurumsal firmalar da tam zamanlı çalışan olabiliyorlar.
  • Eğitimi yeterli olmayan, herhangi bir vasıf sahibi olmayan insanlar yarı ya da tam zamanlı olarak küçük işletmeler de, büyük işletmelerin daha alt seviye bölümlerinde çalışabiliyorlar.

İlk seçenek grubuna giren insanlar mühendis, doktor, bilim insanı, avukat, hemşire, elektronik mühendisi, bilgisayar mühendisi ve benzeri eğitimleri almış ve belli bir tecrübeye sahip olan insanlar olmaktadır. İkinci seçenek grubuna giren insanların çalışabileceği iş yerleri part-time, otel personeli, temizlik personeli, garson, komi, herhangi bir meslek dalında çıraklık, kalfalık, ustalık, bakım ve onarımdan sorumlu personel, güvenlik elemanı, tezgâhtar gibi işler de çalışabiliyorlar.

İngiltere’de Asgari Ücret

İngiltere’de vasıfsız işçi olarak çalışan kimselerin maaşları her yıl veya yılın belli bölümlerinde gelen zamlarla değişiklik gösterse de 2019 yılı Temmuz ayı itibari ile yapılan zamlarla beraber İngiltere’de asgari ücret 1524 Euro olarak düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile diğer Avrupa ülkelerine bakılacak olur ise Fransa 1521 Euro, İspanya ise 1050 Euro olarak düzenlenmiştir.

İngiltere’de çalışmak istiyorum diyen Türk vatandaşlarımız için konuyu bir kez daha detaylı düşünmeleri gerekmektedir. Eğer yüklü bir miktar paranız yok ise İngiltere’de çok zorluklar yaşayacağınız aşikardır. İngiltere'de yapılan genel seçimler sonrasında asgari ücret oranlarında artış yapılması gündemde. 2020 yılında güncel asgari ücret oranı için asgari ücretler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.