İngiltere hükümeti, çok daha bulaşıcı olan Hindistan varyantının görüldüğü yerlerde hem aşılama hem normalleşme planının değiştirilebileceğini açıkladı. Aşılama programından sorumlu Bakan Yardımcısı Nadhim Zahawi, Hindistan varyantının görüldüğü yerlere özel önlemler alınacağını söyledi.

Times Radyosu'na konuşan Zahawi, bu bölgelerde halkın korunma oranını artırmak için Pfizer aşılarının ikinci dozlarının 12 hafta yerine daha kısa aralıkla yapılabileceğini açıkladı. Zahawi, varyantın ne kadar yaygın olduğunun tespit edilmesi için söz konusu yerlerde yaşayan herkese PCR testi yapılacağını da söyledi.

İngiltere'de şu an 38 yaş üzerinde herkese aşı hakkı tanınırken, Zahawi Hindistan varyantının yayıldığı bölgelerde aşı yaşının daha aşağıya çekilebileceğini ve normalleşme planlarında değişikliğe gidilerek özel kısıtlamalar getirilebileceğini de ekledi.  

Dünyanın en hızlı aşılama kampanyalarından birini yürüten İngiltere'de, şu an yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 70'ine bir doz, yüzde 36'sına da iki doz aşı yapıldı. İngiltere bu orana, Pfizer aşısının doz aralığını 12 haftaya kadar açarak ulaşabildi. Gelinen noktada, ülke aşamalı şekilde normalleşiyor. Pazartesi gününden itibaren İngiltere'de halkın 'sarılmasına', kapalı alanlarda küçük gruplar halinde biraraya gelmesine ve yurtdışına seyahat etmesine izin verilecek. Ülkedeki kısıtlamaların tamamen kaldırılması ise 21 Haziran'ı bulacak.

Ancak ülkenin kuzeyinde ve başkenti Londra'da son dönemde Hindistan varyantı olarak bilinen B.1.617.2 mutasyonunun görülmesi nedeniyle, bilim insanları normalleşme planının pazartesi günü devreye girecek olan yeni aşamasının ertelenmesi için çağrıda bulunuyor. İngiltere'de son bir haftada 1313 Hint varyantı vakası görüldüğü, sayının bir önceki haftanın iki katı olduğu belirtiliyor.