Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 737 Max 8 model yolcu uçağının düşmesi sonrası bir ülkeden daha yasak geldi.

İngiltere Sivil Havacılık Kurumu da, Amerikan uçak firması Boeing’in bu model uçaklarının ülkede kullanımını yasakladı.

Kurumdan yapılan açıklamada, Boeing 737 Max 8 model uçakların İngiliz hava sahasına giriş-çıkışı ve bu hava sahası üzerinde uçuşunun yasaklandığı belirtildi.

İngiltere’nin hemen ardından Norveç Havayolları da aynı yönde karar aldığını açıkladı. Etiyopya’daki kazanın ardından, Malezya, Çin, Cayman, Avustralya, Etiyopya ve Singapur da bu uçakları yasaklama kararını duyurmuştu.

GÖZLER THY’DE

Şimdi gözler, filosunda 12 adet Boeing 737 Max 8 tipi uçakları bulunduran THY yönetimine çevrildi. THY dün böyle bir karar alınmadığını açıklamış, şirket Genel Müdürü Bilal Ekşi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Uçuş emniyeti önceliğimizdir. Gelişmeleri sıkı şekilde takip ediyoruz” demişti.

Düşük yakıt tüketimi, ‘çevreciliği’ ve uzun menziliyle reklamı yapılan Boeing 737 MAX 8, geçen yıl birçok havayolu firmasından peş peşe yüzlerce sipariş almıştı. Katalog fiyatı yaklaşık 110 milyon Dolar olan MAX modelinin ilk uçuşu 29 Ocak 2016’da gerçekleşmişti.

UÇAKTAKİ SORUN NE?

Etiyopya’daki kazada ise  Max 8 modeli beş aydan kısa süre içinde ikinci kez düştü. Uçağın yazılımında bir sorun yaşandığı iddiası sonrasında, bazı havayolu şirketleri ve sivil havacılık kurumları bu uçakla uçuşları askıya aldı. Boeing ise yazılımı güncelleyeceğini açıklamakla beraber kazalarda sorumluluk üstlenmiş değil.