İngiltere'den bir grup siyasetçi, Rojava'da Suriye Demokratik Güçleri'ni ziyaret etti.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti ve ana muhalefetteki İşçi Partisinden siyasetçilerin yer aldığı 13 kişilik heyet, dün akşam saatlerinde Kamışlı kentini ziyaret ederek buradaa SDG'lilerle bir araya geldi.

Heyette bulunan siyasetçiler arasında, Muhafazakar Parti'den milletvekili Adam Holloway ve İşçi Partisi milletvekillerinden Lloyd Russell-Moyle yer aldı.

Heyet, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Bürosu binasında Dış İlişkiler Bürosu Eşbaşkanları Abdulkerim Omer ve Emel Dadê, büro üyeleri Fener El Kiyêd ve Mizgîn Ehmed ile birlikte siyasi partilerin temsilcileri tarafından karşılandı.

Lloyd Russell-Moyle, demokratik Konfederalizm temelinde bölgede inşa edilen mevcut sistemi desteklediklerini kaydederek, tutuklu IŞİD'lilerin yargılanması için bölgede uluslararası mahkeme kurulmasına destek olduklarını belirtti.

'BÖLGE HALKI DÜNYAYI KORUDU'

Lloyd Russell-Moyle “Bugün buraya, İngiltere’nin iki büyük partisi olan İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti olarak ziyarette bulunduk. Ziyaretimizde farklı alanlardan uzmanlar, temsilciler ve araştırmacılar da bize eşlik etti. Bölge halkının, dünyayı tehlikelerden korumak adına yaptıkları, gösterdikleri kahramanlıklar konusunda görüşlerimiz birdir. Bölge güçlerinin yanında tutuklu bulunan IŞİD'lilere ilişkin görüşlerimizi Birleşik Krallık Parlamentosu’na sunacağız. Bu konuda bölgede uluslararası mahkemenin kurulmasını destekliyoruz" diye konuştu.

Russell-Moyle "Özerk Yönetime inşa ve hizmet çalışmaları için yardım edeceğiz. Özerk yönetimden öğreneceğimiz çok şey var. Programımızda bölgedeki birçok kurumu ziyaret etmek var. IŞİD'in zihniyetinin ortadan kaldırılmasına destek olmaya çalışacağız. Bununla birlikte Demokratik Konfederalizm temelinde inşa edilen demokratik sisteme destek olacağız" dedi.

'IŞİD'LİLERİN DURUMUNU KONUŞTUK'

Emel Dadê de, görüşmede yönetimin ve SDG'nin bölgeleri IŞİD'den kurtarırken ve kurtarmasının ardından yaşadığı zorluklar, yönetim üzerindeki baskılar ve göçmenler konuları olmak üzere bölgeye ilişkin birçok konuyu değerlendirdiklerini söyledi.

IŞİD'lilerin ailelerini ve çocuklarını, bunların bölge üzerinde oluşturduğu etkileri derinlemesine ele aldıklarını belirten Dadê, tutuklu bulunan IŞİD'lilerin yarattığı tehlikeyi ve işlenen suçun yerelinde yargılanmasının önemini masaya yatırdıklarını ifade etti.

İşçi Partisi milletvekillerinden oluşan bir heyet, geçen sene de Kamışlı kentini ziyaret ederek SDG'lilerle görüşmüştü.