İngiltere'nin başkenti Londra'da 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde geçen sene nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesine ilişkin davada karar duruşması görüldü.

İngiliz mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetti.

Yeni ABD yönetiminin Washington'ın aleyhine çıkan karara itiraz etmesi bekleniyor.

Washington'ın "ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak" ve "casusluk"la suçladığı WikiLeaks kurucusunun iade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyordu.

DAVA SÜRECİ

Avustralya vatandaşı Gazeteci Julian Assange’nin başını çektiği Wikileaks, 2009 yılında ABD’nin istihbarat kaynaklarına ait olduğu belirtilen 1,2 milyon gizli belgeyi yayınlamaya başladığında dünya genelinde büyük bir yankı yarattı.

Birçok ülkede sayılı medya organlarında aynı anda yayınlanan belgelerin etkisi sarsıcı oldu.

Belgeler arasında ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri sırasında işlediği insanlığa karşı suçları dikkat çekti.

Hakkında İsveç ve ABD mahkemelerinde açılan davalardan ötürü dönemin Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correra tarafından Assange’ye iltica hakkı tanındı.

Bunun üzerine Ekvador’un İngiltere’deki büyükelçiliğine sığınan Assange, yedi yıl boyunca elçilik binasındaki bir odada yaşamak zorunda kaldı.

Ancak Ekvador’da yapılan seçimlerde Correra’nın yerine Lenin Moreno’nun devlet başkanlığına seçilmesiyle politika değişikliğine gidildi.

ABD ile yapılan pazarlıkların ardından 11 Nisan 2019’da elçilikten çıkarılarak İngiltere polisine teslim edilen Assange, ABD’nin suçlamaları ve iade talebi nedeniyle Londra’daki bir cezaevinde tutuluyor.