İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "topal ördek" yorumunu değerlendirdi.

BBC’nin HARDtalk programında Zeinab Badawi’nin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, "Topal ördek çok kötü bir tarif. Ne demek istendi çok anlamadım ama biz dimdik ayaktayız ve güçlüyüz" dedi.

CHP’nin 25 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimini kazandığını hatırlatan Badawi, İmamoğlu’na “Burada, belediye başkanının ofisinde oturmak sizi şaşırtıyor mu?” sorusunu yöneltti. Şaşkınlık yaşamadığını belirten İmamoğlu, “Çok alışığım ve çok mutluyum. Çok şaşkın değilim, aksine çok hazırlıklıyım” dedi.

‘TOPAL ÖRDEK ÇOK KÖTÜ BİR TARİF’

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, belediye meclislerinde çoğunluğun AKP’de olması nedeniyle yaptığı “topal ördek” benzetmesini nasıl değerlendirdiği sorulan İmamoğlu, “Demokrasiye inanırsanız koşullar ne olursa olsun, demokraside kazanan bir insana benzetme yapılmaz. Zira ‘topal ördek’ çok kötü de bir tarif. Ne demek istendi çok anlamadım ama biz dimdik ayaktayız ve güçlüyüz. Çünkü arkamızda, şu an itibariyle oy veren vermeyen herkes var” yanıtı verdi.

‘ÇOĞUNLUĞUN AK PARTİ’DE OLMASI DEMOKRASİ İÇİN KUVVETLİ BİR DENEYİM OLACAK’

Badawi’nin İstanbul’daki ilçe belediye başkanlıkları, ve belediye meclisinde çoğunluğu kazandığını hatırlatması üzerine İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bizim kolaylığımız şu: Meclisi canlı izlettiriyoruz. Ve şunu hissettirdik şeffaflıkla, esas çoğunluk sandalyeler değil, dışarıda sizi bekliyor dedik tüm meclis üyelerine. Dolayısıyla bir meclise kendimize göre bir irade getirmiyoruz. Topluma dair olumlu şeylerde, milletin istediği bütün konuların çözümü için oylama getiriyoruz. Dolayısıyla bizim isteklerimiz yok orada, İstanbulluların istekleri var.”

Badawi’nin “Ama eliniz kolunuz bağlı. Yapmak istediğiniz her şeyi yapamazsınız. Çünkü AK Parti hâlâ güçlü pozisyonda” sözlerine üzerine İmamoğlu, “Bu da Türkiye’nin demokrasi süreci için kuvvetli bir deneyim olacak. Göreceksiniz burada da kazançlı çıkacak olan İstanbullular ve Türkiye’deki demokrasiye alışma, demokrasiyle süreci yönetme kabiliyetini geliştirmeye dönük muazzam bir deneyim olacak bizim için” diye konuştu.

‘ŞİRKETLERE ATAMA YAPAMA DENDİ AMA ATAYACAĞIZ’

Belediyelere bağlı şirketlerin büyük gelir oluşturduğunu belirten Badawi, Erdoğan’ın belediye başkanlarının belediye şirketleri üzerindeki yetkisini kısıtlamaya dönük yasal düzenleme yapılabileceği açıklamasını hatırlattı.

“Benim seçilmeyeceğimi de söylemişlerdi, seçildim” diyen İmamoğlu, “Yani şirketlere de atama yapamayacak dendi ama atayacağız. Bir şekilde bu süreci de çözeceğiz. Kolay olan her şeyi herkes yapar, zor olanı yapmak başarı. O bakımdan biz bunu başaracağız. Önümüzü tıkaması mümkün değil. Çünkü gerçekten kendilerini sıkıntıya sokarlar. Bizim yürüdüğümüz yol kanun yolu, onların tariflediği yol ise kanuna aykırı bir yol. Yürümez, sonuçta biz bu işi başaracağız, hiç kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerini kullandı.

KAFTANCIOĞLU’NUN YARGILANMASI: YARIN BU SALDIRI BANA DA GELEBİLİR

Gazeteciler ve CHP İstanbul İl Başkan Canan Kaftancıoğlu’nun yargılanmasını da değerlendiren İmamoğlu, “Sorunsuz bir yolda yürüyeceğimizi düşünmüyoruz. Yarın bu saldırı bana da gelebilir. Tek gücümüz halk gücü bunu sonuna kadar kullanacağız. Hissettiğim her konuyu konuşmakta cesur davranırım. Sözlerimi ertelemem. Bir şehri yöneteceksem en çok ihtiyacım olan şey adalet. Konuşan bir başkan olacağım” diye konuştu.