Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "hakaret ettiği" suçlamasıyla hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" kararı verilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na bir dava daha açıldı.

İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dair İçişleri Bakanlığı’nın "ihaleye fesat karıştırma" suçlaması üzerine açılan davanın ilk duruşması 15 Haziran 2023’te Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada "İhale işlemlerinde imzam dahi mevcut değil. Ayrıca gerek İçişleri Bakanlığı gerek Danıştay 1. Dairesi kararında hakkımda herhangi bir tespit, suçlama ya da değerlendirme yapılmadı. Buna rağmen, zorlama bir suç yaratılmaya çalışılmakta" dedi.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre davaya konu olan İçişleri Bakanlığı incelemesi, 29 Aralık 2015’te gerçekleştirilen Beylikdüzü Belediyesi, Kültür Merkezleri'nde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi ihalesiyle ilgi. Habere göre ihaleyi kazanan şirketin yeterliliğinin bulunmadığını öne süren ikinci şirket, itirazda bulundu. Ancak bu itiraz belediye yetkililerince reddedildi.

Bakanlık ihale süreciyle ilgili inceleme başlattı. Müfettişler de hazırladıkları raporu Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Başsavcılık, İmamoğlu ve ihalede sorumlu olduğu belirtilen isim hakkında soruşturma izni istedi. Bakanlığın verdiği izne itiraz edildi, dosya Danıştay’a taşındı. Danıştay, 20 Ekim 2020’de soruşturma izni verilmesini yerinde buldu.

"İMAMOĞLU’NA CEZAİ SORUMLULUK YÜKLENEMEZ"

Savcılığa sunulan bilirkişi raporunda, söz konusu firmanın ihale şartlarını taşımadığı söylendi. Savcılık, İmamoğlu ile 7 ismin ifadesini aldı.

İmamoğlu’nun avukatı savcılığa sunduğu ifadede, İmamoğlu’nun söz konusu ihale sürecinin hiçbir aşamasına dahil olmadığını, talimat veya yönlendirme yapmadığını vurguladı.

İfadede, “Müvekkilim Belediye Başkanı olarak gerek 5393 sayılı Belediye Kanunu, gerek 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve gerekse 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre 'Harcama Yetkilisi' ve 'İhale Yetkilisi' olmadığı gibi üst yönetici olarak ihale iş ve işlemlerini onaylama yetkisini de haiz değildir. Müvekkile cezai sorumluluk yüklenemeyeceği açıktır” denildi.

7 YILA KADAR HAPİS VE SİYASİ YASAK İSTENİYOR

250 bin lira kamu zararı oluştuğunu söyleyen savcılık, İmamoğlu ve 7 isim hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve "siyasi yasak" istemiyle iddianame düzenlendi.

İddianame Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dava 15 Haziran 2023’te Büyükçekmece Adliyesinde görülecek.

Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu şunları yazdı:

"Yaklaşık 8 yıl evvel Beylikdüzü Belediyesi’nde gerçekleşmiş bir ihale nedeniyle yeni bir yargı süreci başladığını öğrendim. Oysa bu dosya yıllar önce müfettişlerce incelenmiş ve Danıştay’a gönderilmişti. Danıştay idari açıdan incelemesini tamamladı ve sorun görmedi.

İhale işlemlerinde imzam dahi mevcut değil. Ayrıca gerek İçişleri Bakanlığı gerek Danıştay 1. Dairesi kararında hakkımda herhangi bir tespit, suçlama ya da değerlendirme yapılmadı. Buna rağmen, zorlama bir suç yaratılmaya çalışılmakta.

Hakkımızda illa bir şey bulmak isteyenler şimdi konuyu yargıya taşımış. Her ne hikmetse 2 yıldır savcılıkta bekleyen dosya, bir anda davaya dönüşmüş. Bu kötülüklerin nerelerde planlandığını artık 86 milyon çok iyi biliyor. Not: Bu oyunun görünen imzası yine malum müfettişe ait."