31 Mart yerel seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre en yüksek oyu alan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu, "Biz adalet istiyoruz. Biz toplumun, 16 milyon insanın vicdanının ve bu büyük seçimin karşılığında seçilmiş olan oylarıyla, beraber YSK'nın açıkladığı oylarla beraber belli olan seçilmiş olduğum sonuçla beraber mazbatamızı talep ediyoruz. YSK'yı göreve davet ediyorum" dedi. Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yerel seçimlerinin ardından çekilen bir fotoğrafı gösteren İmamoğlu, '25 yılda ne değişti? Kazanın elini havaya kaldırmak bu kadar zor mu?' diye konuştu

İmamoğlu'nun açıklamaları:

"Türkiye'nin bir yerel seçim yaşadığını seçim sürecinde sık sık söyledik. İstanbul'u yönetmeye talibiz dedik. Ama başka kavramlar sürecin içine alınmaya çalışıldı. Israrla başka bir boyuta evirilmek istendi. Biz adalet istiyoruz.

Biz 16 milyon insanın vicdanının ve bu büyük seçimin karşılığında seçilmiş olan, YSK'nın açıkladığı oylarla seçilmiş olarak, mazbatamızı istiyoruz. YSK'yı göreve davet ediyoruz.

'Türkiye en güvenilir seçim mevzuatına sahiptir' diyenler, bu açıklamayı hükümet adına yapan, sayın Recep Tayyip Erdoğan adına yapan bakanların sadece 24 Haziran seçimlerinden son verdikleri beyanatları sıralayabilirim. Sonra ne oldu ki bir anda bu seçim Türkiye tarihinin en şaibeli seçimidir demektedirler.

İÇ HESAPLAŞMALARINIZA BİZİ KATMAYIN

Parti teşkilatı başarısız olabilir, partinin üst düzey yöneticileri birbirlerini suçlayabilirler. Bu tartışmayı bizim üzerimizden yapmaya çalışıyor olabilirler. Hatta İstanbul halkını bu sürece kötü sözlerle dahil etmeye çalışıyor olabilirler.

Kendi iç hesaplaşmalarına 16 milyon İstanbulluyu kurban etmesinler. Dünya bu şehrin seçimini takip ediyor. 3-5 kişi sanki elinden oyuncağı alınmış gibi davranarak, Türkiye'nin itibarını zedelemesinler. Yazıktır günahtır 16 milyon insana saygısızlıktır.

Bir çok kurum takip altında... İSPARK'ta neler olduğunu da biliyoruz. Personelin nasıl baskı altında tutulduğunu da biliyoruz. Kendilerini baskı altında hissetmesinler. Biz seçilmişler. Gideriz. Onlar oranın daimi unsurları. Siyasi şovlara gerek yok. (Seçim tutanakları) Gösterildiği için ben de gösteriyorum.

Bakırköy'de 1239 nolu sandık. CHP oyu 177 ama YSK'da 1 olarak işlenmiş. Hala düzeltilmemiş bir evrak. Onlarcası var. Bizde düzeltildiği gibi rakibimiz adına da düzeltilenler var. Sürece tesis etmediği ortadadır. Yapılan geçersiz oyların sayılması hususu. O sandıklarda görevliler var. O sandıkta insanlar görev yapmışlar. Şerh koyanlarla ilgili işlemler somut işlemlerdir. Genel üzerinden yapılan hareketler soyut kavramlardır. Usuller, uygulamalar vardır.

İstanbul'a özel, bugüne özel baskı altında kararlar alınarak bu toplumu vicdanında asla kabul görmez. Sürecin güvencesi YSK'dır. YSK karar ve uygulamalarında usullere sadık kalsınlar. Baskılara göre hareket edilmemesini özenle istiyoruz. 

Güvensiz ortamlar yaratılıyor. Arkadaşlarımız parti temsilcilerimiz ilçe ilçe nöbet tutuyor. İnsanların kafalarında şaibe yaratarak bu sürecin daha fazla sıkıntı yaratılmaması için ben çağrı yapıyorum. Bir an önce yetkimizi bize verin.

Süreç hassas, İstanbullu zaman kaybetmesin. Devlet adamlığı hassasiyeti çok önemlidir. Dünyanın sonu değil. 16 milyon insan mutlu, söz verdiğim gibi Anıtkabir'i ziyaret ettim. Dışarıda insanların mutluluğu, olgun bir şekilde kabullenişi beni mutlu etmiştir.

25 YIL SONRA KAZANIN ELİNİ KALDIRMAK BU KADAR ZOR MU?

MHP lideri Bahçeli'ye seslenmek istiyorum; Bunca yıllık devlet tecrübesine güvenerek bu sürece dair katkılarını talep ediyorum. Bu süreci kişisel ihtirasları, başarısızlıkları üzerinden, kendi aralarındaki kavgaları bir yere bağlamaya çalışan insanlar önünde set kurmasını istiyorum. Aynı şekilde sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sürece katkıda bulunmasını, süreci dikkatle irdelemesini ve bu şehir adına sürece katkı sunmaya davet ediyorum.

Bu fotoğrafı göstermek istiyorum. (Erbakan'ın fotoğrafını göstererek) 1994 Refah Partisi Genel Başkanı geliyor SP'li Belediye Başkanı Nurettin Sözen, o dönem seçimi kazanan sayın Recep Tayyip Erdoğan... Ve ikisinin elini havaya kaldırıyor. Nereye geldik biz ya hangi dönemde yaşıyoruz. 25 yıl önce, 25 yıl sonra kazananın elini ayağa kaldırmak bu kadar zor mu? Gelin elimizi ayağa kaldırın biz de bu cennet vatanın ve İstanbul'un belediye başkanlığını en güzel şekilde yapalım. Çağrım budur adalet istiyorum. "