İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılması ve siyasi yasak getirilmesi kararı, komşu Yunanistan'ın gündeminde. Yunanistan basını, İmamoğlu aleyhindeki kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşan seçimlerdeki olası rakibini saf dışı bırakma girişimi olabileceğini yazdı. Uzmanlar, seçimler yaklaşırken Türkiye'nin siyasi sarsıntılar yaşamaya devam edeceği görüşünde hemfikir.

'PEK ÇOK ŞEY SOYLU'YA BAĞLI'

İmamoğlu'na verilen ceza ile ilgili gelişmeleri İstanbul'daki temsilcisi aracılığı ile yakından takip eden Yunanistan kamu radyo televizyon kuruluşu Ert'nin haber sitesi Ertnews'da yer alan haberde, "Türkiye'de adaletin nasıl tecelli edeceğini bekleyip görmemiz gerekiyor" ifadeleri kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Türkiye'de olmadığını ve hükümet kanadından önemli bir tepki gelmediğini belirten sitede, şöyle denildi: "Pek çok şey İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bağlı ve tüm yerel yönetim de onun yetkisi altında. Soylu, 2019'da çoğu Kürt olan çok sayıda belediye başkanını görevden alan kişiydi. Eğer ipi fazla germek isterlerse Soylu, İmamoğlu'nu görevden alabilir ve muhtemelen yerine Belediye Meclisi'nden birini getirebilir." 

Yunanistanlı hukukçuların dava ile ilgili görüşüne başvuran Ertnews'da, "İmamoğlu ilk derece ceza mahkemesinde mahkum edildi. İmamoğlu'nun başta seçme hakkı olmak üzere seçim haklarını kullanabilmesi için infazın durdurulması talebiyle temyiz başvurusunda bulunmasının bekleniyor. Cezanın ertelenmesi için yapılan başvuru kabul edilmezse, önümüzdeki seçimlerde aday olma hakkı olmayacak" değerlendirmesine yer verildi. 

'SİYASİ DEPREM'

Yunanistan'ın köklü gazetelerinden Kathimerini, İmamoğlu davasını yakından takip eden bir başka medya kuruluşu. Gazeteye göre, son saatlerdeki gelişmeler Türkiye'de yeni bir 'siyasi depremin' ve 'siyasi sarsıntılara gebe' bir seçim sürecinin habercisi. Gazetenin İstanbul'daki temsilcisi aracılığı ile yansıttığı son gelişmelerde, "Erdoğan bu kararıyla, muhtemelen Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki siyasi rakibini seçmiş oldu" yorumunu öne çıkardı.

Kathimerini ilgili haberinde ABD'nin İmamoğlu ile ilgili gelişmelere tepkisini de okuyucularına yansıttı. Patel, açıklamasında, "Türkiye'de sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik devam eden yargı zulmünden ve uzun tutukluluk sürelerinden son derece endişe duymaya devam ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

'POTANSİYEL ADAY OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRİZA'ya yakın Efimerida ton Sintakton da, İmamoğlu'nun hakkındaki dava için 'siyasi dava' yorumunda bulunduğunu ve kendisine destek verenlerin sokaklara çıkıp seslerini yükseltmeye başladıklarını belirtti. Haberde, "52 yaşındaki belediye başkanı CHP mensubu ve haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'a karşı potansiyel aday olarak görülüyor. 2023 seçimlerinin sonucunu, CHP ve diğer partilerin güçlerini birleştirerek Türkiye'yi yirmi yıldır yöneten Erdoğan ve AK Parti'ye karşı ortak bir adayı destekleme becerisinin belirleyeceği düşünülüyor" yorumuna yer verildi.

'AK PARTİ SEÇMENLERİ BİLE SİYASİ OLDUĞUNA İNANIYOR'

Yunanistan'ın bir diğer köklü gazetesi Ethnos ise bugün İmamoğlu davası ile ilgili olarak Türkiye'de gerçekleştirilen yeni bir anketin sonuçlarına yer verdi. Habere göre anket şirketi Metropoll, Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı davaya ilişkin bir anket düzenledi ve "Sizce İmamoğlu davası bir hakaret davası mı yoksa siyasi mi?" sorusunu yöneltti. Ankete katılanların yüzde 44,8'i davayı 'siyasi' olarak nitelendirdi. Aynı ankete göre iktidar partisi AK Parti seçmenlerinin yüzde 28,3'ü bu davayı 'siyasi bir dava', yüzde 24,2'si ise 'hakaret davası' olarak nitelendiriyor. Benzer şekilde, iktidar ortağı olan MHP seçmenlerinin yüzde 39,8'i davanın siyasi olduğunu söylerken, yüzde 22,2'si bunun bir ceza davası olduğu görüşünde.

Bu veriler ışığında, Ethnos haberin başlığında "Tokat-anket: AK Parti seçmenleri bile İmamoğlu davasının siyasi olduğuna inanıyor" görüşünü öne çıkardı. 

'İMAMOĞLU, ERDOĞAN'A MESAJ GÖNDERDİ'

Ana muhalefet partisi SYRİZA'nın yayın organı Avgi, ilgili haberinde İmamoğlu'nun dün akşam saatlerinde Saraçhane'de düzenlediği miting ve açıklamaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj gönderdi yorumunda bulundu. Haberde, "Bugün 2 yıl 7 ay hapis ve eş zamanlı olarak siyasi yasak cezasına çarptırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye binası önünde kurulan platformdan toplanan binlerce kişiye 'Türkiye'de artık adalete yer yok' diye bağırdı. Erdoğan'ın siyasi rakibi olan belediye başkanı hakkında, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteklediği rakibine karşı kazandığı yerel seçim zaferini iptal eden Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle seçimlerden altı ay önce tuhaf bir mahkumiyet kararı verildi" ifadeleri kullanıldı.

'ERDOĞAN'I SANDİKTA YENEBİLİR'

Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) yayın organı 902.gr'de, "Türkiye'deki seçimlere birkaç ay kala Ekrem İmamoğlu'nun oy oranı yüksek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı geride bırakma potansiyeline sahip" denildi.

Aynı haberde, 52 yaşındaki İstanbul Belediye Başkanı'nın davasının 'siyasi' olduğu değerlendirmesine yer verildi. 

Kaynak: Gazete Duvar