İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a "ahmak" dediği konuşması yeniden gündem oldu.

İBB Başkanı İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesine değinerek siyasi eleştirilerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir açıklama yaparak “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu da bunun üzerine “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtı verdi.

Bu sözler üzerine YSK üyelerin hakaret suçlamasıyla hakkında dava açılan Ekrem İmamoğlu'na, dün 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme ayrıca "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması"na hükmetti. Karar kesinleşirse İmamoğlu, 'siyasi yasaklı' olacak ve belediye başkanlığı görevinden alınacak.

Mahkeme kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimleri "parlamenter demokrasinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden intikamı" diye niteleyen eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a yönelik ifadeleri yeniden gündem oldu.

28 Mart 2019 günü, Ankara'nın Haymana ilçesindeki mitingde konuşan Erdoğan, "Be ahmak! Neyin intikamı, bunların beyni sulamış. Bu ifadeleri kullananlara yargıda gereken dersi vereceğiz" demişti.