İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin 'bir devlet projesi' değil seçim vaadi olduğunu söyledi.

İmamoğlu, "Cumartesi yapılacak temel atma töreni Kanal İstanbul'un temel atma töreni değildir. Yol yapım temel atma törenidir. Burada bir köprünün yapılacak olmasının kanal projesi ile ilgisi bulunmaktadır" dedi.

Sazlıdere İSKİ tesislerinde yapılan açıklama İmamoğlu, "Bu projenin net olarak karşısında olduğumu ifade ettim. Karşı duracağım dedim ve halk beni seçti. Bu ifadelerime karşılık beni seçti. Bana göre bu proje değil, sadece bir fikir. Adına beton kanalı dediğimiz proje bir devlet projesi değildir. Bir seçim projesi, bir seçim vaadidir" ifadelerini kullandı

Sazlıdere Barajı'nın İstanbul'un en önemli su havzalarından biri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Bu bölge en önemli tarım alanlarını da içerisinde bulunduruyor. Burası 1998 yılında, başka bir siyasi partinin iktidar olduğu dönemde, DSİ tarafından yapıldı bu baraj. Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu dönemde, 23 yıl önce İstanbul'un su ihtiyacı için yapıldı ve İBB'ye devredildi. Yıllık 55 milyon metreküp su verimi var. Yüzde 10'a yakın su ihtiyacını karşılıyor. Doluluk oranı da yüzde 45'e yakın" diye konuştu.

'26 HAZİRAN'DA YAPILACAK OLAN KANAL İSTANBUL'UN TEMEK ATMA TÖRENİ DEĞİL'

İmamoğlu, '26 Haziran'da AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temelinin atılacağı' yönündeki açıklamayı yalanladı.

Gazetecilere, "26 Haziran'da ne olacak sorusunun yanıtını vermek için topladık" diye seslenen İmamoğlu, şunları söyledi:

"Haziran ayının ilk haftasında şantiye izinsiz olarak İSKİ yolları kullanılarak kuruldu. İSKİ şantiye alanıyla ilgili bilgi istemiş ve cevap verilmeden alelacele şantiye kurulmuştur. Bunun üzerine İSKİ şantiyeyi tahliye etmiştir. Devlet kurumları işgal eder gibi iş yapmaz. Askerlerin gözetiminde şantiye 500 metre uzağa kurulmaya başlandı.

Kanal İstanbul ilk kez 2011 tarihinde bir seçim propagandası olarak açıklandı. Bu temeli atılacak köprü inşaatı Kanal İstanbul'dan yıllar önce 3. Köprüden dolayı yapılması planlanmış ve planlara işlenmişti.

Cumartesi yapılacak temel atma töreni Kanal İstanbul'un temel atma töreni değildir. Yol yapım temel atma törenidir. Burada bir köprünün yapılacak olmasının kanal projesi ile ilgisi bulunmaktadır."