İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘terör’ iddialarına rağmen yetkisini kullanmadığını belirterek, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

‘Belediyelerde terör soruşturmaları’ adı altında basın toplantısı düzenleyen Soylu, İBB’de işe alınan 1668 kişi veya onların yakınlarının ‘terör örgütü irtibatı’ bulunduğunu, ‘irtibatlı’ kişilerden altısının ‘PKK/KCK’lı olduğunu belirlediklerini iddia etmişti. Soylu aylardır bu iddialarla ilgili açıklamalarda bulunuyor. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın İBB dosyasıysa daha iki hafta önce gitmiş durumda.

İmamoğlu, bugün Saraçhane’de düzenlediği toplantıda Soylu’nun iddialarına rağmen yetkisini kullanmadığını belirterek‘görev suçu’ işlediğini söyledi. İBB başkanı, Soylu’nun bu yetkisini farklı belediyelerde kullandığını belirterek belgeleri paylaştı.

İmamoğlu’nun açıklamaları şöyle:

*Yasa belediyelerde sakıncalı personelin işten çıkarılması yetkisini İçişleri bakanına veriyor. Sayın bakan terörist tespiti yapmış ama sekiz ay boyunca bu kişileri yetkisi olmasına rağmen işten çıkartmamıştır. Soylu terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkarmayarak görev suçu işlemiştir.

*Yasayı bilen onay makamının İçişleri bakanlığı olduğunu da bilir ama bundan da bihaberler. Hani yetkiniz yoktu bakan bey? Olmayan yetkinizi kullanıp nasıl oldu da 15 kişiyi işten çıkarttınız? Bakan bey bir toplantı daha yapmalı ve İBB’de bu yetkisini kullanmayıp görevi neden ihmal ettiğini açıklamalı.

*Bakanın görev ihmalini resmi bir belgeyle adım adım size aktararak kanıtlamış durumdayız. Takipçisi olup bunu burada bırakmayacağız. Hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

‘İMAMOĞLU’NA SUÇ OLAN UYGULAMALAR BU İKİSİNE SERBEST’

*Arşiv araştırmasının yasak olmadığı Mevlüt Uysal ve Ali Yerlikaya döneminde işe alınan 4116 kişiden 1800 kişiden arşiv araştırması istenmemesinin sebebini nereye koyacaksınız? Ben hülleciyim ama onlar değil, öyle mi?

*Mesela Uysal döneminde işe alınan kişilerin sabıka kayıtlarında silahlı terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği yazan 2 kişi işe girmiş. Bana suçlusun diyor ama 6 terör iltisaklısını işe alan Yerlikaya suçsuz. Bütün bu uygulamalarda İmamoğlu suçlu ama bana suç olan uygulamalar bu ikisine serbest. İmtiyazlı gruplar oluştu da bizim haberimiz mi yok? Ben hiçbir zaman ılık su demokratı olmayacağım. Türkiye bu duruma tanık olacak.

‘BU ÜLKEDE TERÖR SORUNU BEN İBB BAŞKANI OLUNCA MI BAŞLADI?’

*Bu ülkede terör sorunu ben İBB Başkanı olunca mı başladı? 28 Eylül 2017-31 Aralık 2018 döneminde Mevlüt bey 30798 kişiyi işe alıyor, 5608 kişiden sabıka kaydı olmadan işi almışlar. 5870 kişinin de adli sicili kamu seçeneğinden değil, özel sicilinden alınmış.

*Sayın Bakan soruma net olarak yanıt ver. Bu ülkede terör ben İBB Başkanı olduktan sonra başlamadığına göre bu dönemlerde İBB’ye terörle iltisaklıların sızmasına neden izin verdiniz? İBB’yi neden mercek altına almadınız? Arşiv araştırmaları gelmesine rağmen kılınızı dahi neden kıpırdatmadınız? Alenen görevi ihmal suçunu nasıl işlersiniz?

*Benim vicdanım ve ahlakım milyonlarda vatandaşıma terörist diye hitap edilmesini kaldırmıyor. Bu vicdansızlıktır, insanlarımıza zulümdür. Evrensel hukuku önemsemiyorsunuz ama siz Allah’ın elçisinin sözlerini bile önemsemiyorsunuz.

*Şimdi gelelim FETÖ iltisaklısı olmasına rağmen ülkenin istihbarat ve güvenliğini emanet etiğimiz beyefendiye. İltisak kılıcı onları kesmiyor. Bakan yardımcısının kardeşinin terörden araması var. Bakan yardımcısı tweet atıp ‘Sen söyleyince baktım hakkında ihbar var’ diyor. Pes! Devletin güvenliğimizi emanet ettiğimi kişilerin durumuna çok üzülüyoruz. Yaptıkları milletin lehine mi yoksa birilerine çıkarına mı belli değil.

*Bir de müfettişleri var bunların, Arif Yıldırım. Bu zatın geliş amacı belli, militan. Ben Beylikdüzü Başkanı değilken benden Beylikdüzü Belediye Başkanı diye ifademi isteyen kişi bu zat. Suç karşısında dahi birileri imtiyazlı, bizler gibi eşit vatandaşlarımız suçlu oluyor. Üstünlerin hukukunu tesis etmenize asla izin vermeyeceğiz.

*Siyaset üstü bir mesele bu. HDP de destek verir her parti destek verir hatta aktif AKP’li siyasiler de destek veriyor. HDP’ye desteği için teşekkür ediyorum.