BDP’li Hasip Kaplan, İçişleri Bakanı Ala’nın yanıtlaması için verdiği önergede “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na sayılı günler kala yapılan bu gaz bombalı saldırıyı etik buluyor musunuz?” diye sordu.

BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Silopi’de polisin ilköğretim okuluna gaz bombası atması ve 12 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istenen sorular şöyle:

* Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde Süleyman Demirel İlk ve Ortaokulu’na polis okul bahçesi ve sınıflara biber gazını neden atmıştır?

* İlk ve Ortaokula biber gazı atarak öğrencilerin gazdan zehirlenmesine sebep olan kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa yapmayı düşünüyor musunuz?

* Kaç öğrenci biber gazından etkilenmiştir? Kaç öğrenci tedavi görmüştür?

* 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na sayılı günler kala yapılan bu gaz bombalı saldırıyı etik buluyor musunuz?

* Mevzuata göre biber gazı hangi durumlarda atılabilir? Mevzuata uygun davranmayarak biber gazı atan polislere herhangi bir yaptırım uygulanıyor mu? Uygulanıyorsa bu yaptırımlar nedir?

* Bugüne kadar konuya ilişkin olarak mevzuata uygun davranmayan kaç polis memuruna yaptırım uygulanmıştır?

* 1 adet biber gazının hazineye maliyeti ne kadardır? Biber gazı atmak suretiyle toplumsal olaylara müdahale eden polislere ek ödeme verilmekte midir? Veriliyorsa son 10 yıl içerisinde ne kadar ödeme yapılmıştır?

* Bölgede 2002-2014 yılları arasında Polis tarafından atılan toplam biber gazı sayısı nedir?

* Kaç çeşit biber gazı vardır?

* Son 10 yıl içerisinde biber gazından kaç kişi yaralanmış kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Bunlarla ilgili kolluk kuvvetleri hakkında ne gibi yasal işlem yapılmıştır?

(bianet)