Şanlıurfa Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü, şanatçı İlkay Akkaya'nın konseri için yapılan izin başvurusunu, "Konser etkinliğinin düzenlenmesi genel güvenlik, kamu düzeni, emniyet ve asayiş yönünden uygun görülmemiştir" diyerek yasakladı.

Akkaya'nın 24 Eylül’de Mardin’de vereceği konser de Mardin Valiliği tarafından 'uygun görülmediği' gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Mardin Valiliği, konser için yapılan izin başvurusuna, Akkaya'nın 'ekibinde yer alan şahıslardan bazılarının Abdullah Öcalan'ı övücü faaliyetleri' olduğunu öne sürerek, tespitin ise 'ulusal basın yayın organlarında yapılan araştırmalar neticesinde' yapıldığını savunmuştu.

AKKAYA'DAN AÇIKLAMA

Yasaklama kararına tepki gösteren İlkay Akkaya, sosyal medyada şu paylaşımı yaptı:

"Yasaklamalara biri daha eklendi ve belli ki çoğalacak. 34 yıl boyunca yüzlerce kez yaşadım bunu, bulunduğum her sahnede yalnızca eşitliğin, adaletin, sevginin ve özgürlüğün şarkılarını söyledim. Bu duyguyu mümkün olan en geniş alana taşımaya çalıştım. Bundan sonra da böyle olacak. Bu benim yolum ve asla vazgeçmeyeceğim.”

Gerçek Gündem’in haberine göre, son dönemde iptal edilen diğer konser ve festivallerden bazıları şu şekilde:

ALEYNA TİLKİ KONSERİ

Sosyal medya hesabından LGBTİ karşıtı yürüyüşe tepki gösteren bir mesaj paylaşan Aleyna Tilki'nin MHP'li belediye tarafından yönetilen Çorum'da vereceği konser iptal edildi.

MOHSEN NAMJOO KONSERLERİ

Daha önce de birçok etkinliği iptal edilmesi için şarkıcıları ve müzik gruplarını hedef gösteren ‘Müdafaa-i İslam Hareketi’ adlı oluşum ve Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Mustafa Çopursuz, Namjoo’nun konserlerinin iptal edilmesi için kampanya başlattı.

Namjoo’nun Bursa, Konya ve Van'daki konserleri iptal edildi.

MİLYON FEST FETHİYE

Fethiye Belediyesi’nin destekleriyle 1-2-3-4 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan Milyon Fest Fethiye, Muğla Valiliği tarafından iptal edildi. Milyon Fest Fethiye’ye bu sene 16 sanatçının katılımı planlanmıştı.

ZEYTİNLİ ROCK FESTİVALİ (17-21 AĞUSTOS)

Günler önce biletleri satışa çıkan ve 2005 yılından beri düzenlenen festival, Burhaniye Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yayımlanan yasak kararında, “Vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikâyet ve yakınmalar göz önüne alınarak, kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

ANADOLU FEST (12-15 MAYIS)

Eskişehir Valiliği’nin 15 gün süreyle açık alanlardaki etkinlikleri yasaklaması nedeniyle 12-15 Mayıs’ta yapılması planlanan Anadolu Fest, ilk olarak 9-12 Haziran’a ertelendi. Festival, erteleme kararının ardından Eskişehir’de Valilik tarafından ‘terör örgütlerinin eylem hazırlığı içinde bulunması’ gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Anadolu Fest’in organizatörleri, festivali 9-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirmek üzere yaptıkları çalışmaların sonuçsuz kaldığını duyurdu.

ZONGULDAK KOZLU MÜZİK FESTİVALİ (28-31 TEMMUZ)

Manga’dan Emre Aydın’a, Pinhani’den İlkay Akkaya’ya, Ogün Sanlısoy’dan Niyazi Koyuncu’ya kadar birçok sanatçıyı dinleyicilerle buluşturmaya hazırlanan ve Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 28-31 Temmuz tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenecek müzik festivali, ilçe kaymakamlığı tarafından iptal edildi.

MUNZUR KÜLTÜR VE DOĞA FESTİVALİ (21-24 TEMMUZ)

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, Tunceli Valiliği’nin aldığı yasak kararları nedeniyle festivali iptal etti.

KAZDAĞI EKOLOJİ FESTİVALİ (22-26 TEMMUZ)

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen Kazdağı Ekoloji Festivali, Balıkesir Valiliği Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’nun 27.06.2022 tarih ve 2022/2 sayılı kararı gerekçe gösterilerek iptal edildi.

GÖKÇEADA MERYEM ANA PANAYIRI

Bu yıl yapımını İmroz Eğitim ve Kültür Derneği’nin üstlendiği, her yıl 14-16 Ağustos’ta düzenlenen Gökçeada Meryem Ana Panayırı iptal edildi. Gerekli izinlerin alındığı panayırın iptal edilmesinin gerekçesi CİMER’e gelen şikayetler oldu.

BAŞKENT KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ – ARA MALİKİAN KONSERİ (11 HAZİRAN)

11 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda yapılması açıklanan konserin neden iptal edildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

BAŞKENT KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ – GÜNEY KORELİ GRUP MİRAE KONSERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Başkent Kültür Yolu Festivali’nde sahne alacak Güney Koreli Mirae konseri, grubun “eşcinselliği yaymayı misyon edindikleri” iddiasıyla hedef gösterildi. Konser, tepkilerin ardından iptal edildi.

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BAHAR ŞENLİĞİ (25-26 MAYIS)

25 Mayıs ve 26 Mayıs tarihlerindeki planlanan konserler, Pençe-Kilit Operasyonu’nda hayatını kaybeden askerler nedeniyle iptal edildi.

ODTÜ BAHAR ŞENLİĞİ

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), 34. ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği konserleri rektörlük tarafından iptal edildi. ODTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, iptal gerekçesinin ‘Pençe-Kilit Operasyonu’nda hayatını kaybeden askerler’ olduğu belirtildi.

AYNUR DOĞAN KONSERLERİ

Kocaeli Derince Belediyesi, sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta ilçede vereceği konseri iptal etti. Kocaeli konserinin iptalinin ardından sanatçının Bursa konseri de iptal edildi.

METİN-KEMAL KAHRAMAN MUŞ KONSERİ

Metin-Kemal Kahraman kardeşlerin 17 Mayıs 2022’de yapılması planlanan Muş konseri, Valilik tarafından yasaklandı.

APOLAS LERMİ KONSERLERİ

Karadenizli sanatçı Apolas Lermi’nin 29 Mayıs Denizli konserinin Pamukkale Belediyesi, 11 Haziran Bostancı konserinin organizasyon tarafından iptal edildi.

Sanatçının 31 Temmuz’daki Sakarya Akyazı, Acelle Yaylası’ndaki konseri de ‘hakkında çıkan yalan haberler’ gerekçe gösterilerek iptal edildi.

MELEK MOSSO KONSERİ

Uluslararası Isparta Gül Festivali kapsamında sahne alacak olan şarkıcı Melek Mosso‘nun 3 Haziran’daki konseri iptal edildi.

Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından ortak yapılan yazılı açıklamada ise Mosso “Ahlaksızlığı özendiriyor” denilerek konserin iptal edilmesi çağrısı yapılmıştı. Açıklamada “Bu ve benzeri şarkıcıların Isparta’mız da yeri yoktur” denilmişti.

NİYAZİ KOYUNCU PENDİK KONSERİ

Niyazi Koyuncu’nun Pendik’te vereceği konseri engellendi. Pendik Belediyesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Pendik Belediyesi’nin; müzisyen Niyazi Koyuncu’nun Pendik meydanlarında konser icrasını yasakladığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İptalinden sonra haberdar olduğumuz konser, Pendik Halk Eğitim Merkezi tarafından programlanmış, yine aynı merkez tarafından iptal edilmiştir. Konserin organizasyonu ya da iptal edilmesinde Pendik Belediyesi’nin hiçbir dahli yoktur. Müzisyenin iddiası tümüyle asılsızdır” ifadelerini kullandı.