ABD'de yönetim değişikliğinin ardından Washington ile Ankara arasında ilk üst düzey temas Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında gerçekleşti. Telefon görüşmesi Kuzey Irak'ta yapılan operasyonun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'yi PKK'ye destek vermekle suçladığı gün yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşme hakkında yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Blinken, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin uzun süredir devam eden önemini, terörizmle mücadeledeki işbirliğinin ve demokratik kurumların, kapsayıcı yönetim anlayışının ve insan haklarına saygının önemini vurguladı." ifadesi kullanıldı.

Bakanlık açıklamasında, "Dışişleri Bakanı Blinken, Irak'ın kuzeyinde rehin tutulan Türk vatandaşlarının ölümü hakkında başsağlığı diledi ve PKK teröristlerinin sorumlu olduğu görüşümüzü teyit etti." ifadeleri yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşme sonrasında twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD ile Türkiye'nin uzun süreli ikili ilişkilerinin önemi hakkında görüştük. Suriye'de ve terörle mücadelede işbirliğimizin ve Doğu Akdeniz'de gerilimi azaltma çabalarının devam etmesini sabırsızlıkla bekliyorum." ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU, BLİNKEN'İ TEBRİK ETTİ

Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu'nun mevkidaşı Blinken ile yaptığı görüşme hakkında, "ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınarak bazı bölgesel meseleler ile birlikte FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularına da değinildiği" açıklamasında bulundu.

ABD'nin yeni yönetimi ile karşılıklı saygıya dayanan açık ve samimi bir diyalog geliştirme hususunda mutabık kalındığının vurgulandığı görüşmede, ABD tarafının son dönemde yaptığı açıklamalardan duyulan rahatsızlık da dile getirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede Çavuşoğlu, Blinken'ı yeni görevi münasebetiyle tebrik etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, pazartesi günü Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'la da bir görüşme yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada, Blinken'İn görüşmede iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan arasında başlayan istikşafi görüşmelere desteğini yinelediği ifade edildi.