Şair İlhan Sami Çomak’ın yeni şiir kitabı 'Hayattayız Nihayet' 14 Ocak’ta raflarda yerini alacak

27 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak’ın dokuzuncu ve yeni şiir kitabı 'Hayattayız Nihayet', 14 Ocak'ta Manos Kitap tarafından yayımlanacak.

Duvar’ın aktardığına göre, 'Hayattayız Nihayet'in basın bülteninde yer alan ifadeler şöyle:

“İlhan Sami Çomak’ın yeni şiir kitabı 'Hayattayız Nihayet' ‘Çünkü götür beni buradan, çok şey gördüm’ dizesiyle başlıyor; ‘özgürlük’ şiirinde bir yere taşınmanın ya da gitmenin adımlarını sorguluyor şair. Kitap ‘Çok susadım’ şiiriyle ve ‘Hayat seni çok seviyorum!’ dizesiyle bitiyor. Sevdiği hayata ses gönderiyor duvarların ardından şair. Nicedir yazdıklarını içeriden bize ulaştıran İlhan Sami Çomak, şiirin olanaklarıyla hapishaneden sözcüklerle adeta firar ediyor. Yan yana gelmemiş sözcükleri duvarların gölgeli güneşinde büyüterek şiire dönüştüren bir duyarlığın yeni şiirleri bir araya geliyor 'Hayattayız Nihayet' kitabında. Daha önceki şiirlerine akran, akraba, sırdaş ama bir o kadar da yeniliğe açık, denemekten korkmayan ve ısrarla yatağını değiştirmek için uğraşan bir ırmağın delişmenliği hakim şiirlere. Bir şairi hapiste tutmak güç elbette. Aşkın ve özlemin, zamanın ve çocukluğun coşkun seli hayata yeni sorular ve anlam katmak için yoruyor dizeleri. Manos Kitap, İlhan Sami Çomak’ın yeni şiirlerini bir araya getirdiği 'Hayattayız Nihayet' ile yolculuğuna devam ediyor.”

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

İhsan Sami Çomak, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünde öğrenciyken, yoğun işkence altında alınan ifadesi esas alınarak Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı. İdama mahkum oldu ancak idam cezasının kaldırılmasıyla cezası müebbete çevrildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ancak 2013’te yeniden başlayan yargılama da Çomak’ın aleyhine sonuçlandı.

Çomak’ın cezaevinde iken yazdığı 8 şiir kitabı var. Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü ödülü sahibi olan Çomak, Galler PEN Uluslararası Onursal Üyesidir.