Nevşin Mengü DW (Deutsche Welle) kanalında Kürşat Ayvatoğlu ile uzun bir söyleşi yaptı. Sanırım bu söyleşi gazetecinin kariyerinde en berbat söyleşidir. Kendisi de bunu fark etmiş olacak ki söyleşi sonunda, utangaçca günah çıkartmaya çalışmış, "ben savcı değilim" felan demeye getirmiş. Yüz halinden memnuniyetsizlik ve keyifsizlik okunuyordu. "Ben ne yaptım ya" duygusunu izleyiciye tam vermiştir.

Bu söyleşi yerel bir basın çalışanının bir para karşılında yaptığı, haber içinde reklam standartlarında bir söyleşidir. Standardı budur.

Bu söyleşinin ana fikrini, niyetini, seyrini anlamadım. Gece gece bu kadar işin arasında önce Nevşin Mengü kimdir, nedir, diye başta Ekşi Sözlüğe baktım. Sonra gazetecinin bazı videolarını izledim. Daha çok hayret içinde kaldım.

Bu söyleşi ile gazetecinin önceki söyleşilerini karşılaştırın. Gerçekten bu dikkatte izlerseniz çok farklı olduğunu göreceksiniz.

Neden bunu yapmış Nevşin Mengü? Bunu anlamadım. Mutlaka bir izahı vardır.

1- Bu söyleşide Kürşat Ayvatoğlu inandırıcı olmayan bilgilerle ve her şeye rağmen utanmadan hala rol kapmaya çalışmış ve dahi kendini bir başarı hikayesi olarak sunmuştur. Şahıs için profesyonel bir PIAR çalışması imkânı sunulmuştur.

2- Gazeteci nedeni bilinmez ama hiç sorulara çalışmamış, mevzuya Fransız, ifade ve beyanları okumamış, iddiaları okumamış ve cevaplar içindeki çelişkileri görmezden gelmiştir.

3- AKP camiasından dahi bazı yazarların ihbar niteliği taşıyan iddiaları ve ispatları var. Bunlara ilişkin tek soru sorulmamıştır.

4- Gazeteci söyleşinin akışına hakim olamamış, şahıs gazeteciyi yönlendirmiştir. Söyleşi akışını da yönlendirmiştir.

5- Şahıs bu söyleşide aleni yalan söylemiş, mağdur/kurban olduğunu iddia etmiş, mesele bağlamını kumpasa çevirmiş, hatta hızını alamamış bir araba satıcısı olarak kendi reklamını yapmıştır. Gazeteci bu izahları teşvik edici sorular sormuştur.

Neden öyle davranmış gazeteci? Bu merak konusudur. Atarlı tutarlı diye nam salmış bir gazetecinin basiretinin öylesine bağlanmasının sebebi nedir?

Sonuç olarak şahıs için tam bir reklama dönüşmüş bir söyleşidir.

Bu söyleşi iki yönlü önemlidir. Birincisi gazeteci nasıl başarısız bir söyleşi yapar, nasıl manipüle olur konusunda bir örnektir. İkincisi utanmazlık ne demek şahıs tarafından bizlere gösterilmiştir.

İlginç Nevşin Mengü, bu söyleşi çok ilginç...