ABD’de 2016 başkanlık seçiminin Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders ile Yunanistan’ın borç krizi sırasında Avrupa Birliği’nin mali sistemine savaş açan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis öncülüğünde uluslararası bir sol hareket kuruluyor.

Eylülde İzlanda’nın Reykjavik kentinde toplanacak İlerici Enternasyonal’in 31 ülkeden 50’yi aşkın danışmanı olacak.

Noam ChomskyNaomi Klein, İzlanda Başbakanı Katrín Jakobsdóttir’in yer aldığı danışmanlar arasında Türkiye’den de Ertuğrul Kürkçü ve Ece Temelkuran yer alacak.

bianet’te yer alan habere göre, İlerici Enternasyonal, 11 Mayıs’ta ‘dünyanın ilerici güçlerini birleştirme, örgütleme ve harekete geçirme’ misyonuyla yola çıkıyor.

Girişimin açıkladığı takvime göre mayısta yapılacak “İlk Duyuru”, web sitesinin başlatılması, Danışma Konseyi ilanı ve açılışın programlanmasını kapsıyor.

Bunu, mayıs-eylül arasındaki “İnşa” dönemi izleyecek:

Çalışma grupları toplanacak, haber merkezi “Wire” haber ve duyurular yapacak, ve Hareket üyelerinin etkinlikleri desteklenecek. Eylülde de kuruluş için “Zirve” toplanacak.

Danışmanlar Konseyi 21. yüzyılın temel sorunlarını çözümlemek ve girişimin stratejik yönelimini belirlemek üzere İzlanda Başbakanı ile Sol-Yeşil Hareket’in ev sahipliğinde bir araya gelecek.

İlerici Enternasyonal kuruluş zirvesi için Reykjavik’de toplanacak 31 ülkeden 50’yi aşkın danışman arasında Katrín Jakobsdóttir (İzlanda Başbakanı), Fernando Haddad (São Paulo [Brezilya] eski Belediye Başkanı), Aruna Roy (MKSS Kurucusu), Noam Chomsky (Profesör, Massachussets Teknoloji Enstitüsü ), Vijay Prashad (Tricontinental Genel Yönetmeni), Yanis Varoufakis (Yunanistan Milletvekili) Elizabeth Gómez Alcorta (Arjantin Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanı) Pierre Sané (President, Afrika Hayali Kurumu Başkanı), Naomi Klein (Yazar), Varshini Prakash (Gündoğumu Hareketi Genel Yönetmeni) ve Türkiye’den Ertuğrul Kürkçü (HDP Onursal Başkanı) ve Ece Temelkuran (Yazar) var.