İlda Simonian Ermeni bir anne babanın üçüncü çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Tarihin acımasız bir şekilde aksetmesi nedeniyle Simonian ailesi kendi anadillerinden ve kültürlerinden yoksun kaldı. İlda Simonian’ın Ermeni müziği ile tanışması altı yaşındayken katıldığı kilisedeki ayinlerinde gerçekleşti.

Sayat Nova Korosu, İstanbul TRT Çoksesli Gençlik Korosu, Ruhi Su Dostlar Korosu gibi birçok koroda korist olan Simonian 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Ana Sanat Dalı öğrencisi oldu. Kendisi ayrıca Anadolu Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu.

Profesyonel solistlik kariyerine Hollanda’da başlayan Simonian Avrupa’nın ve Türkiye’nin birçok şehrinde Ermenice konserler verdi. 2008 yılında Kalan müzikten çıkan ilk albümü İzler’den (Traces/Hedker) sonra Simonian, Ermeni müziğini tanıttığı konserlerine devam etti.

23 yıldır Amsterdam’da yaşayan Simonian, şan atölyesinde öğrencilerine şan dersleri ile korolara ses eğitimi verirken bir yandan da Ermeni müziği repertuarı danışmanlığı
yapıyor.

Miras (Heritage/Jarankutyun)

İlda Simonian’ın 1 yılı aşkındır çalışmalarını sürdürdüğü ve adını Miras (Heritage/Jarankutyun) olarak belirlediği ikinci albümü, 14 Ekim’den itibaren tüm dijital platformlardan dinlenebilir.

Albümde Gomidas (Komitas) Vartabed olarak bilinen Soğomon Soğomonyan’ın (1869-1936) derlediği Ermeni halk müziğinin 12 örneği bulunuyor.

Albümde Ermenilerin memleket özlemini anlatan, neşeli fakat melankolik eserler yer alıyor.

Düzlenmelerini Grig Kuzikyan’ın yaptığı ve Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da kaydedilen albümde Simonyan’a, Yerevan filarmoni orkestrası müzisyenlerinden Artashes Melikyan, Narek Sahakyan, Vahe Barkhudaryan ve Vahe Danielyan’ın oluşturduğu yaylı sazlar dörtlüsü ile duduk sanatçısı Norayr Gapoyan eşlik ediyor. Ayrıca Tigran Kuzikyan’ın ses kaydı ve masteringi, Alber Keşiş’in tercümeleri ve Zeycan Güleç’in çizimleri ile sundukları katkılarıyla hazırlanan albümde sanatçının kendisini etkileyen ve olmazsa olmaz dediği eserler yer alıyor.

Yakında iki dilde ve Ilda Simonian Label ile dinleyicileri ile buluşacak albüm 14 Ekim’den itibaren dijital olarak dinlenebilecek.