Lüks araç alımı, yıllık yaptığı harcamalarla gündeme gelen Diyanet bu defa imamlara dayattığı bağışla gündeme geldi.

Söz konusu bağış dayatması Bingöl’ün Karlıova İlçesinde meydana geldi. Karlıova İlçe Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Karlıova Şubesi 2020 yılının başında ilçe müftülüğü için hizmet aracı almak için harekete geçti.

Hizmet aracının alımı için diyanet bütçesi kullanmak yerine ilçede görevli imamlara Diyanetin SMS gurubundan mesaj gönderildi.

İmamlardan bağış adı altında istenen para ise bankalarla yapılan maaş anlaşması karşılığında bankaların ödediği promosyon ücreti.

DİYANETTEN İMAMLARA:  CAİZ OLUP OLMADIĞINA BAKMAYIN

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, ilçe müftüsü tarafından imamlara gönderilen 8 maddelik mesajda, araç alımı konusunun şubat ayında netleştiği belirtildi.

Bankadan alınacak promosyonunla araç alınacağının belirtildiği mesajda, imalara promosyonun ‘caiz olup olmadığına’ bakılmaması istendi.

 İmamlara gönderilen mesajda “Konuya ‘Promosyonun kullanımının caiz olup olmama mevzusundan öte, kurumumuzun amaçlanmış bir hedefi ve sizden bir talebimiz olması yaklaşımıyla yaklaşmanızı’ diliyorum. Bağış kervanına başta ben olmak üzere, eski ilçe müftümüz, yurt dışında görevli hocalarımız, aylık 1000 TL alan geçici Fahri Kuran kursu öğreticisi hocalarımızın tamamı ve siz değerli hocalarımızın kahir ekseriyeti katılmıştır” denildi.

“BORCUM VAR, MUHTAÇLARA VERDİM DEMEYİN”

İlçe genelinde bulunan imamların neredeyse tümünün bağışta bulunduğunun hatırlatıldığı mesajda din adamlarına ‘Borcum var, yoksullara yardım ederim’ dememeleri uyarısında bulunuldu. Mesajda şu ifadeler kullanıldı:

“An itibariyle bağışta bulunmayan sadece 10 hocamız söz konusudur. “İhtiyacım var, muhtaçlara verdim/vereceğim ve borcum var” söylemleri birer bahanedir. Herkesin borcu var, herkesin çevresinde muhtaçlar vardır. Bu bahaneye sarılmadan hocaların kahir ekseriyeti bağışlarını gerçekleştirdi. Henüz bağış kervanına katılmamış hocalarımızın da en kısa zamanda bizi yalnız bırakmayarak kadirşinaslığı ile doğru hareket etmelerini, bu hizmet hareketinde  yer almalarını ve yanlış yapmamalarını dileriz.”

80 İMAMDAN PARA TOPLANDI

İlçede görev yapan imamların verdiği bilgiye göre, söz konusu araç için ilçede görevli 80 imamdan sadece 3 kişi bağışta bulunmadı. Her imamdan bin 200 TL para toplanarak söz konusu araç alımı yapıldı. İlçe müftüsünün imalara dayatarak topladığı paralarla aldığı araç, Karlıova İlçe İlçe Müftülüğü resmi internet sayfasından duyuruldu.