Üç büyükşehir belediye başkanlığına kayyım atamasına yönelik tepkiler sürerken, İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Diyarbakır Valiliği’nden ilçe belediye başkanları hakkında bilgi istendiği ortaya çıktı.

Belediye başkanları hakkında bilgi isteyen İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yazısını Twitter hesabından paylaşan Diyarbakır Barosu avukatlarından Sertaç Buluttekin, Duvar’a “Bu yazı İçişleri Bakanlığı tarafından talep edilmiştir. İlçe belediyelerine de kayyım atamak için zemin hazırlıyorlar” dedi.

Buluttekin’in paylaştığı ve Diyarbakır Valiliği’ne 9 Ağustos’ta gönderilen yazıda, “Ekteki tabloda belirtilen kişiler hakkındaki  genel bilgilerin forma işlenerek 16.08.2019 günü mesai bitimine kadar Bakanlığımıza gönderilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim” deniliyor.

HEPSİ HDP BELEDİYESİ

Buluttekin’in paylaştığı 16 Ağustos tarihli belgede ise, “Valiliklerden Gelen Yargı Safahatları” başlığı altında Diyarbakır’ın Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Silvan, Sur ve Yenişehir ilçe belediye başkanlarının bilgileri yer alıyor. İsmi geçen ilçeler HDP tarafından yönetiliyor.

Listedeki belediyeleri HDP’li eşbaşkanlar yönetiyor.

Diyarbakır Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in müvekkili olduğunu belirten avukat Sertaç Buluttekin, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen yazı üzerine durumdan haberdar olduğunu söyledi.

Buluttekin, “Çalışmayı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı adına yürütüyor. Belediye başkanları hakkında açılmış davalar, soruşturmalar var mı diye bakıyorlar. Biz bu çalışmadan dolayı kayyım atamak için bir hazırlık yaptıklarını düşünüyoruz. Kayyım atamak için bir altyapı oluşturma, hukuki bir zemin hazırlığı yapılıyor” şeklinde konuştu.

Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine de kayyım atandığını hatırlatan Buluttekin, “Ancak bu illerin ilçe belediye başkanları için de benzer bir çalışmanın yapıldığına dair bir bilgimiz yok” dedi. 

Kaynak: Gazete Duvar