İlahi Adalet Komünizm kitabının yazarı Osman Akyol hakkında, İstanbul’da yaşayan bir Suriyeli vatandaşın CİMER’e yaptığı şikâyet başvurusu üzerine, kitabında dini değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında ilk olarak yayıncı Allaattin Topçu’nun ifadesine başvurulmuş, 2 Ekim 2019 günü soruşturma savcısı Hafize Demir Hamurcu’ya ifade veren Topçu, ifadesinde; aradan yedi yıl geçtiğini, kitabın konusunu hatırlayamadığını ancak bir yayıncı olarak ilgili kitabı yayın özgürlüğü kapsamında görüp yayınladığını, bunu yaparken de herhangi bir inanç ya da düşünceyi aşağılama gibi bir niyetinin olmadığını, varsa bir suç unsurunun bunun kitabın yazarına ait olacağını, söylemişti.

Topçu’nun ardından savcı Hamurcu’nun yazılı talebi üzerine dün de kitabın yazarı Osman Akyol’un ifadesine başvuruldu. Akyol, 21 Ekim 2019 günü Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğünde verdiği ifadesinde, kitabında; Kuranı Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret ettiği iddiasını reddederek şöyle dedi:

“İlahi Adalet Komünizm kitabımı 2011 yılında yazdım. Kitabımda Kuranı Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret ettiğim iddiası doğru değildir. İslam özelinde “din” kavramını Hz. Muhammed özelinde “peygamberlik” makamını eleştirdiğim ve bu tür dini konularda “ilahi adalet” adında bir felsefi görüş üzerinde çalıştığım doğrudur. Tanrı inancım vardır ancak İslam’daki Tanrı kavramını kitabımda eleştirdim. Bu konularla ilgili düşüncelerimi açıklarken eleştiri sınırları dışına çıktığımı düşünmüyorum. CİMER’E şikâyetçi olan kardeşimizin hakkımda ileri sürdüğü iddialar kendi kişisel düşünceleridir. Arzu edenler kitabımı okuyarak söylediklerimin doğruluğunu test edebilirler.”