İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı olan Türkiye, 1 Temmuz itibarıyla sözleşmeden çekildi.

"İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyen binlerce kadın polis ablukasına rağmen yurt genelinde sokaklara çıktı. İstanbul Taksim Tünel'de buluşan kadınlar "Bizim için bitmedi" sloganları atarken; İzmir'de polis toplanan kitleye biber gazı sıktı.

Kadın örgütleri, sözleşmeden çıkan Türkiye'nin farklı kentlerinde protesto için çağrı ve duyuru yapmıştı.

Polis Tünel'de basın açıklamasına müdahale edilmeyeceğini ancak İstiklal'de yürüyüş yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

İZMİR'DE POLİSTEN MÜDAHALE

İzmir'de "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" demek için bir araya gelen kadınlara polis müdahale etti.

MALATYA

Evrensel’in aktardığına göre, Malatya Demokratik Kadın Platformu Merkez Postanesi önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Sakine Doğan okudu.

Doğan, "Birileri bugün haklarımızı elimizden alarak, şiddet faillerini sevindirerek, bizi erkek şiddeti karşısında biraz daha korumasız bırakarak kazandıklarını, bizi sindirebileceklerini, susturabileceklerini, hayatlarımızı rehin alabileceklerini sanabilir. Elmalı’da olduğu gibi çocuk istismarını serbest, gökkuşağını, bizim bu sokaklarda yürümemizi suç kılabileceklerini sanabilir. Şirin Ünal, Zaynal Abakarov, Musa Orhan, Rahmi Akman, Tolga Ağar gibilerinin cezasızlığın verdiği pervasızlıkla hayatı biz kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara sonsuza kadar dar edebileceğini sanabilir. Çok yanılıyorlar" dedi.

Hukuksuz kararların kadınlar nezdinde yok hükmünde olduğunu söyleyen Doğan, "Buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Bizim için bitmedi" diye konuştu. İstanbul Sözleşmesi'nin, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı ve en temel hukuksal metin ve uluslararası sözleşme olduğunu söyleyen Doğan "Devletin yaşam haklarını korumakla yükümlü olduğu yurttaşları eşit kabul etmemesi, itaate, ikincil olmaya zorlaması demektir. Bunu asla kabul edemeyiz. İşte bu yüzden bizi cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, konuştuğumuz dil, yaşadığımız hayat üzerinden ayrıştırma çabalarının karşısında, birimizin şiddet gördüğü koşulda hiçbirimizin güvende olmadığının bilinciyle, hep birlikteyiz" ifadelerini kullandı.

Doğan, "Bizi eşitsizliğe mahkûm eden cinsiyetçi, homofobik ve transfobik yargıları değiştirmek, yalnızca fiziksel değil her türlü erkek şiddetine karşı dayanışmamızı büyütmek, şiddete uğrayan kişinin diline, dinine, kıyafetine, ırkına, medeni durumuna, vatandaş olup olmamasına, sınıfına, cinsel yönelimine, cinsiyet kimliğine göre ayrıştırılmasına izin vermemek, devletin İstanbul Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için mücadeleden asla vazgeçmemek elimizde. Bunu yapacak gücü de birbirimizden alıyoruz. Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması!" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

İSTANBUL

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla İstanbul'da kadınlar, eylem için Taksim Tünel'de buluşuyor. Kadınların alana girişleri başladı. Kadınlar sloganlarla "Vazgeçmiyoruz" mesajı veriyor. Kadınlar,  "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Asla yalnız yürümeyeceksin", " Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" , "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Jin jiyan azadi" sloganları attı. Çalgı aletleri, düdükler, zılgıt ve alkışlarla çekilme kararını protesto eden kadınlar, "İsatanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz", " Yasayı, anayasayı uygula", "6284'ü uygula", "Kadınlar isyanda", “ Yaşam için isyandayız”  dövizlerini taşıdı.

ANKARA

İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz demek için, bir araya gelen Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği dernek binası önünde toplandı. Kadınların Tuzluçayır Meydan’a yürümek istemesi engellenirken, kadınlar basın açıklamalarını yürüyerek okudu.

Kadınlar açıklamada şunları dile getirdi:

“Hakkımız olan sözleşmenin elimizden alınmaması, 6284’ün uygulanması için isyandayız. Sesimizi bulunduğumuz her alanda duyurmak için mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için önemli bir kazanım. Ama biliyoruz ki kapitalist sistemde kazanılanı da korumak ve kullanmak içim mücadele gerekiyor. Sözleşmeden çekilme kararı konuşulmasın, aksine Sözleşme hükümleri tam olarak uygulansın. Artık iş yerimizde, mahallemizde, sokağımızda, en yakın çevremizde iktidarın ne yapmak istediğini konuşmak istemiyoruz. Siyasi görüş, kimlik ve benzeri hiç bir ayrıma izin vermeden kadınlar olarak yan yana gelme, yerel ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi belirleme ve sözleşmenin bu isteklerimizi içerdiğini anlatmak konuşmak istiyoruz. Son sözü kadınlar söyleyecektir. Şiddetsiz bir dünya ve ülkede yaşamak isteğimizden de hayatlarımızdan da haklarımızdan da İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz vazgeçmeyeceğiz. Şimdi haklarımıza sahip çıkma zamanı.”

MANİSA

Manisa Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyerek Manolya Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada kitle adına SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel konuştu.

Geleceklerinden de İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçemeyeceklerini ifade eden Demirel, yasal girişimlerle birlikte pek çok örgütün, siyasi partilerin açmış olduğu davalara cumhurbaşkanlığınca verilen cevapların manidar olduğunu dile getirdi.

Demirel, “AKP iktidarı ulusal ve uluslararası alanda yönünü sermayeden, sömürüden ve yana çevirmiştir. Biz iç hukukun işlemediğini, bizleri koruyamayacağını daha 2 gün önce Elmalı davasındaki sonuçla gördük. Artık tek bir kadının, çocuğun, LGBTİ+ bireyin şiddete uğramasına, tacizine, ölümüne tahammülümüz kalmamıştır. Biz hayatlarımızdan, geleceğimizden sizlere inat vazgeçmiyoruz” diyerek mücadele çağrısında bulundu.

DERSİM

Dersim'de de kadınlar Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanında bir araya geldi. Dersim Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Naciye Turan ''Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz'' dedi. Kadınların sesini, isyanını bastıramayacaksınız diyen Turan, "Tek adam rejiminiz, haklarımızı ve kazanımlarımızı gasp edemeyecek. Dersim Kadın Platformu olarak yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Sözleşmenin resmen yürürlükten kalkacağı bugün tekrar söylüyoruz; ne İstanbul Sözleşmesi gibi kadınlar için yaşamsal önemdeki bir sözleşmenin tarafı olmak ne de sözleşmeden çekilme kararı vermek tek adamın iki dudağının arasından çıkan bir söze bağlı değildir. Kadınların yaşamlarına ilişkin böylesi önemli bir kararın, iktidarın kirli ittifak ilişkilerine kurban edilmesini kabul etmiyoruz. Eşitlik içinde ve şiddetsiz bir yaşam kurma gücünü ellerinde taşıyan tüm kadınları, sözleşmeyi ve mücadeleyle kazanılmış tüm haklarımızı korumak için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" dedi.

Dersim'in Pülümür ilçesine bağlı Asqirek(Kocatepe) köyünden kadınlarda sözleşmeden çekilme kararına tepki gösterdi. Kadınlar yaptıkları açıklamayla kadınların yaşamının sürekli baskı altına alınmaya çalışıldığını sözleşmeden çekilme kararının da bunun bir parçası olduğunu, İstanbul Sözleşmesinden ve kolay kazanmadıkları haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdiler.

ELAZIĞ

Elazığ Öğretmenler Evi Meydanı'nda kadınların düzenlediği eyleme CHP, KESK ve EMEP’in de içinde bulunduğu siyasi partiler ve sendikalar da katıldı. Açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören, kadına karşı sokakta ya da evde şiddetin önlenmesini amaçlayan hukuki bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak sözleşmenin gereklerini yerine getirmek zorundadır” denildi. Kadınlar, "Mücadeleyle kazandığımız, artık bütün toplumun kabul ettiği haklarımızın bir tekinden bile vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesini nasıl kazandık ise öyle savunmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden değil önümüzden çekilin!” ifadelerini kullandı.

URFA

Urfa Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına karşı Eğitim Sen Urfa Şube binasında açıklama yaptı. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Selma Köroğlu, verilen kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.

HOPA

Artvin Hopa'da kadınlar eski hastane önünde bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 kilometre boyunca sloganlarla yürüyüş yapan kadınlar, Hopa Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirerek İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

DENİZLİ

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına tepki göstererek, Çınar Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Sevil Özdemir "1 Temmuz’dan sonra da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Özdemir, kadınlar olarak kazanılmış haklarının hiçbirinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Özdemir “Barış, demokrasi, eşitlik mücadelesinden de İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyeceğiz. Çürümüş düzenin ayakta kalma çabası olarak toplumu kutuplaştırmaya, sindirmeye, hak talep edeni ezmeye dönük nefret saçan kirli politikalarınız Deniz Poyraz kız kardeşimizin katledilmesine neden oldu. Deniz Poyraz’ın isyanıyla buradayız. Gökkuşağının bütün renkleriyle buradayız” ifadelerini kullandı.

TARSUS

Tarsus Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nde Vazgeçmiyoruz" diyerek Yarenlik Alanında bir araya geldi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel "Bugün de yarın da İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Hukuksuz kararınızı tanımıyoruz; Asla itaat etmiyoruz!" diye konuştu.

BAROLARDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ EYLEMİ: KAZANIMLARDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Barolar düzenledikleri basın açıklamalarıyla İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi işleminin geri alınması çağrısını yineledi, "Kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.