İklim değişikliğinin en somut şekilde hissedildiği ve gelecekte su altına kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, bununla birlikte seslerini büyük ülkelere duyurmakta zorlanan Pasifik ada ülkelerinden Palau'nun lideri Surangel Whipps Jr., BM İklim Zirvesi'nde çarpıcı bir çıkış yaptı.

Whipps Jr., ülkesinin geleneksel bir hikâyesiyle iklim krizi arasında benzetme yaparak, "Yavaş ve acı verici bir ölümün onurlu bir tarafı yoktur. Sadece yavaş ve acı verici çöküşümüze tanıklık etmemiz için bizi süründürmek yerine, adalarımızı bombalasanız yeridir" dedi.

İskoçya'nın Glasgow kentindeki COP26 zirvesinde konuşan Whipps Jr., söze 'durmadan büyüyen bir deve dönüşen çocuğun' hikâyesini anlattı.

"Bastırılamaz iştahı nedeniyle bütün ada toplumu onu doyurmak zorundaydı; bütün ulusal kaynaklar tükenmişti. Sonunda adalılara dönüp onları yemeye kalktı, adalılar da çocuğu ateşe verdi" diyen Whipps Jr., bu hikâyenin bugünkü iklim kriziyle korkutucu bir benzerlik içerdiğini söyledi:

"Doyumsuz bir iştahla büyük oranda emisyon yayanlar çevremizi suistimal etmeye, bizim varoluşumuzu tehdit etmeye devam ediyorlar. COP26 ateşi yakmalı."

Whipps Jr., Dünya Bankası'nın iklim değişikliği ile mücadele için gerektiğini söylediği 4 trilyon dolarlık bütçeye ulaşılabilmesi için diğer ülkelerin yıllık 100 milyar dolarlık taahhütlerinin artırılması gerektiğini, Palau gibi 'yıkım içindeki' ada ülkelerinin bunu talep ettiğini söyledi.

Palau lideri, sözlerine şöyle devam etti: "Yakıcı güneşin bizi tahammül edilemez şekilde ısıttığını görüyoruz. Isınan deniz bizi işgal ediyor ve her yönden rüzgar bizi uçuruyor, kaynaklarımız gözlerimizin önünde kayboluyor ve geleceğimiz elimizden alınıyor. Dürüst olmak gerekirse, yavaş ve acı verici bir ölümün onurlu bir tarafı yoktur. Sadece yavaş ve acı verici çöküşümüze tanıklık etmemiz için bizi süründürmek yerine, adalarımızı bombalasanız yeridir. G20 liderleri, biz boğuluyoruz ve tek umudumuz, sizin elinizdeki can simidi. Şimdi harekete geçmelisiniz, birlikte hareket etmeliyiz."