Milli Savunma Bakanlığı, S-400 birinci grup malzemelerinin sevkiyatının 30 sorti ile bugün tamamlandığını açıkladı.

S-400 kurulum çalışmalarının başlandığını ve devam ettiğini aktaran askeri yetkililer, ikinci grup sevkiyatın da Ankara’ya yapılacağını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’nda bugün sabah düzenlenen basın toplantısında, ABD ile Ankara arasında krize neden olan S-400 hava savunma sisteminin teslimatı, Fırat’ın doğusunda güvenli bölge görüşmeleri, Irak’ın kuzeyinde devam eden Pençe Harekatı ve ‘terörle mücadele’ başlığında yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.

Toplantıda öne çıkan başlıklar şöyle:

S-400 TESLİMATI: İKİNCİ SEVKİYAT DA ANKARA’YA YAPILACAK

Milliyet’in Seyfettin Ersöz’ün aktardığı habere göre, S-400 birinci grup malzemelerinin sevkiyatının 30 sorti ile bugün tamamlandığı belirtilerek, kurulum çalışmalarının devam ettiği aktarıldı. Askeri yetkililer, ikinci grup sevkiyatın da Ankara’ya yapılacağını söyledi.

F-35 PROJESİNDEKİ PİLOTLAR DÖNÜYOR

F-35 projesiyle ilgili olarak askeri yetkililer, "Türkiye’ye uçakların ve mal/hizmet teslimatının süresiz olarak askıya alındığı ve Türkiye’ye yeni iş payı verilmeyeceği belirtilmiş, pilotlarımızın ABD’deki eğitimleri dondurulmuştur” hatırlatmasında bulunarak şunları söyledi:

“F-35 projesinin önemli bir ortağı olan ve bütün yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye’nin tek taraflı ve adil olmayan bir karar ile proje ve iş paylarından çıkarılmaya çalışılmasının meşru bir gerekçeye dayanmadığı açıktır. F-35 programından çıkarılmamız NATO’nun özellikle güney kanadındaki gücünü de olumsuz etkileyecektir. ABD’nin mevcut yaklaşımından vazgeçmesini ve ilişkilerimize zarar verebilecek adımlardan kaçınmasını beklemek stratejik ortak olarak en doğal hakkımızdır.”

Yetkililer, ABD'de F-35 eğitiminde bulunan yaklaşık 40 pilot ve bakım ekibiyle ilgili olarak da, "Yurda dönmeleriyle ilgili dönüş çalışmaları başlatıldı" bilgisini verdi.

'FRANSA’DAN ALINAN SAMP-T FÜZELERİ GÜNEYDE KONUŞLANACAK'

Yetkililer, Fransa’nın teklif ettiği bir adet SAMP-T bataryasının konuşlanacağı bölgeyle ilgili, "Güneydoğu Anadolu bölgesinde keşif çalışmaları sürüyor. Güney sınırımızda olacak" dedi.

GÜVENLİ BÖLGE

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Ankara'daki Güvenli Bölge temasları ve Milli Savunma Bakanlığı’ndaki ABD-Türkiye askeri heyetlerinin görüşmeleriyle ilgili olarak da "Çalışmalar önümüzdeki dönemde devam edecek” diyen askeri yetkililer, “Öte yandan Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon hazırlıkları tamamlanmıştır" diye ekledi.