Dün beni sevindiren ve heyecanlandıran bir eylem vardı.

Liseliler Mersin, Bursa, Ankara ve İstanbul’da sokağa çıkıp ‘Özel okullar kamulaştırılsın, dershaneler kapatılsın’ dediler.

Milyonlarca gencin daha ilkokuldan başlayarak sürekli kurslar ve dershaneler cenderesine alındığı, hem zamanlarının, hem paralarının boşa harcandığı bu sisteme bu zamana kadar isyan edilmemesini anlayabilmiş değildim.

Öğrenciler durumu kavrayamıyor dersek, veliler neden isyan etmez bilmiyorum?

Yıllardır karşılaştığım liselilere neden ‘dershaneler kapatılsın’ diye sokaklara dökülmediklerini soruyorum.

Bir tanesinin ‘Nasıl yani? Nasıl olacak o?’ sorusuyla dehşete düştüğümü hatırlıyorum.

Kafeste doğmuş ve hayatı orada öğrenmiş bir kuş misali, özgürlüğü hiç bilmediğinden, kafesin kapağını açsan dışarı çıkmayacak.

Dershanesiz bir yaşam olabileceğini hiç düşünemiyor bile.

Bizim zamanımızda böyle bir şey yoktu, diyorum, anlamsız gözlerle bakıyor bana.

Sınava 2 milyon kişi giriyor, 1 milyonu kazanıyor, hiç kimse dershaneye gitmese yine 1 milyon kişi kazanacak, o zaman dershaneye ne gerek var diyorum, yine ölü bakışları.

Madem hayatınızı dershanede geçireceksiniz, eğitim dershanelere mahkum olmuş, o zaman okullar kapatılsın diyorum, ses yok...

Kıpırtı yok...

ÇİFT TARAFLI ZULÜM

Bu saçmalık dünyada başka bir ülkede var mı?

Hayatını okul yetmezmiş gibi bir de kurslar ve dershanelerle doldurduğumuz bir gençlikten ne bekleyebiliriz?

Peki çocuğunu bu yarışta eksik bırakmamak için çırpınan ve dershane parası yetiştirmek için hayatı kararan aileler ne olacak?

Dershane sistemi, hem çocuklarımıza, hem ailelerine yapılan bir zulümdür.

Ya dershaneler kapansın, ya da okullar.

Gençlerin hayatına vakit kalsın, ailelerin de cebine nakit.

SONER SEMİH SİPAHİ’Yİ UNUTMAYALIM!

Geçtiğimiz yıl, Fethiye'de 48 yaşındaki Emine Sipahi, oğlu Soner Semih ile kızı Özlem’i dershaneye yazdırdı. Ancak eşi Mustafa, dershane parasını ödeyemeyince dershane yönetimi, senetlerde imzası bulunan anne Emine'yi mahkemeye verdi.

Faiziyle birlikte yaklaşık 5 bin TL olan borcu ödeyemeyen Emine Sipahi, icra işlemleri sırasında ödeyeceğini taahhüt etmesine rağmen çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Muğla Cezaevi'ne gönderildi. Bunun üzerine annesinin kendisi yüzünden cezaevine girdiği düşüncesiyle psikolojik bunalıma girdiği belirtilen Soner Semih Sipahi kendini asarak intihar etti. Sipahi arkasında, “Herkes hakkını helal etsin. Bu duruma daha fazla dayanamayacağım” yazılı not bıraktı.

‘İKİ, ÜÇ DAHA FAZLA ŞİLİ’

Dershanelere karşı nihayet liselileri sokağa çıkaran Dev-Lis’i kutlamak lazım. Dev-Lis, Sosyalist Demokrasi Partili gençlerin lise örgütlenmesi.

Umarım bu hareket gelişir ve aileler de içine katılır. Ve umarım diğer taleplerini öteleyip dershanelerin kapatılmasını sağlayana kadar bunun üzerinde dururlar. Dershaneler kapanmadan da eylemleri bırakmazlar.

Tam da şimdi, ‘iki, üç daha fazla Şili’ yaratma zamanı.

UMUDUMUZU DİRİ TUTAN ONLAR

Dev-Lisliler, Kürt sorunu konusunda da oldukça sağlam duruyor. Gencecik fidanların az da olsalar bu yalan cumhuriyetinde, kariyer stratejileri yapmak yerine barış için, halkların kardeşliği için saf tutmalarıdır umudumuzu diri tutan. İyi ki varlar...

https://twitter.com/#!/mehmetgocekli