Akademisyenler yaptıkları araştırmalarda sigara tüketenlerin koronavirüse yakalananlar arasında düşük seyir gösterdiğini tespit ettiler. Sigara kullanmayı tavsiye etmiyorlar ama ABD ve Çin'de yapılan iki akademik araştırma sigara kullanan insanlar hastalığın görüldüğü kullanmayan insanlara oranla düşük sayıdda çıktı.

Çin'de bin 99 hasta üzerine yapılan. New England Journal of Medicine'de yayımlanan anket sonuçlarına göreÇinli hastalardan yüzde 12,6'sı sigara kullanıyor.

Bu oran ülkedeki sigara tüketicilerine oranla daha düşük. Çin Sigara Denetimi Derneği tarafından yapılan ankete göre ülkede 2018 yılında halkın yüzde 26,6'sı sigara kullanıyor.

İkinci bir çalışma ise ABD'nin Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) tarafından toplam 7 bin 162 koronavirüs hastası üzerinde yürütülen anket. Bu çalışmada hasta olanların arasında sadece yüzde 1,3'lük bir kesim sigara içiyor.bCDC'ye göre ülkede 2018 yılında sigara kullananların oranı yüzde 13,7 civarında.

SİGARANIN İYİ OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR

Sonuçlara karşılık uzmanlar, sigaranın karşı bir tedavi yöntemi olamayacağı konusunda uyarıyor. Sigara üzerinde araştırmalar yapan Fransız Profesör Bertrand Dautzenberg, bu konuda yapılan araştırmaların henüz çok sınırlı olduğuna ve sigara içen koronavirüs hastalarının çok daha ağır belirtiler gösterdiğine dikkat çekiyor.

Dautzenberg, "Tütünün neden olduğu zarar, bir ihtimal sahip olduğu ama ispatlanmamış küçük faydalarından çok daha ağır basıyor" uyarısında bulunuyor.

Ayrıca daha önceki çalışmalar, hastalığa yakalan kişiler arasında sigara içenlerin yüzde 50 oranında daha şiddetli semptomlar gösterdiğini ve bu kişilerde ölüm oranının da daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Euronews