Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosu, Türkiye'nin Afrin'e yönelik askeri operasyonunu kınarken, "Barışçıl diyalog tüm sorunların çözümü için anahtardır" açıklamasında bulundu.

Afrin gündemiyle toplanan IKBY Parlamentosu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'e düzenlediği operasyonu kınadığını açıkladı. Afrin operasyonunun yanı sıra kentteki sivillerin durumunun ele alındığı toplantının ardından yapılan açıklamada, alınması gereken önlemler sıralandı.

Rudaw'ın aktardığı habere göre açıklamada, BM ve uluslararası toplumdan operasyona karşı acil tavır talebinde bulunuldu.

IKBY Parlamentosu, "Türkiye'yi uluslararası hukuk ve komşuluk haklarına saygı duymaya" davet ettiği açıklamasında, insani yardım örgütlerinden de Afrin'deki sivil halk için yardım talebinde bulundu.

Açıklamada Afrin ve Rojava için atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

Rojava ve özellikle de Afrin'e ulaştırılacak insani yardım ve sağlık malzemeleri için Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınırlar açık tutulmalı.

Rojavalı güç ve siyasi taraflar karşı karşıya kalınan tehlikeleri göz önünde bulundurarak çelişkilerini bir tarafa bırakmalı, diyalog ve birbirini Kabul etme yolunu denemeli, ulusal birliği sağlama ve kazanımlarını korumaya dönük adımlar atmalı.

Bu durumda, ortak ulusal sorumlulukların yerine getirilmesi için Kürdistan Ulusal Kongresi'nin toplanmasını zorunlu görüyoruz. Kürdistan halkının yüksek çıkarlarının tüm ideolojik, parti ve siyasi çıkarların üstünde tutulması gerekiyor.

Açıklamanın sonunda, "Geçmiş deneyimler çelişkilerin şiddet yoluyla çözülemeyeceğini ispatlamıştır. Barışçıl diyalog tüm sorunların çözümü için anahtardır" ifadeleri kullanıldı.