Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık referandumunun sonuçlarının meşruluğunu savunmak için Türkiye, İran ve ABD gibi ülkelere heyet gönderecek.

Bölgesel Kürdistan Yönetimi, Seçim ve Referandum Yüksek Komisyonu’nun resmi sonuçları açıklamasının ardından yoğun bir diplomasi trafiğine hazırlanıyor.

Türkiye, İran, ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün ve Katar’ın aralarında bulunduğu 52 ülkeye heyetler gönderilerek referandum sonucunun meşru olduğuna ilişkin bilgilendirmeler yapılacak.

Oylama sürecinde şaibe yaşanmadığı savunulacak. IKBY’nin görevlendirdiği kişiler, gittikleri ülkelerde referandumun bağımsızlık ilanı anlamına gelmediğini anlatacak.

IKBY sınırları içerisinde yaşayan tüm etnik grupların istek ve taleplerinin dikkate alınacağı, Irak’tan kopuşun bir oldu bittiyle olmayacağı mesajı verilecek.

Özellikle Türkiye’ye gelecek olan heyet, siyasi ve ekonomik ilişkilerin kopmadan devam etmesi için çabalayacak.

Türkmenlerin güvenliği konusunda güvence verilecek. Tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük için farklı bir model geliştirilebileceği belirtilecek.

(Kaynak: Karar)