Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kasım ayında düzenlenecek meclis seçimlerini ertelediğini açıkladı.

Karara gerekçe olarak siyasi partilerin yeterli sayıda aday göstermemesi gösteriliyordu.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Başkanlık Divanı, yaptığı yazılı açıklama ile parlamentonun 24 Ekim’de saat 11.00'de toplanacağını duyurdu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamento Grup Başkanı Umêd Xoşnaw da yaptığı yazılı açıklama ile yarınki oturumda 5 gündem maddesinin tartışılacağını açıkladı.

Parlamentonun yeni sekreterinin seçileceği, yasama alt komisyonunun raporu ve Kürdistan Parlamento seçimlerinin görüşülmesi bekleniyor.

1 KASIM'DA YAPILACAK SEÇİM ERTELENDİ

Öte yandan 1 Kasım’da yapılması planlanan başkanlık seçimleri ve parlamento seçimlerinin ertelendiği bildirildi.  Kürdistan Bölgesi’nin Seçim Komisyonu Başkanı Hendren Muhammed, erteleme kararına gerekçe olarak partilerin aday göstermemiş olmasını gösterdi.

Bağımsızlık referandumu sonrası Bağdat’taki merkezi hükümetle gerilim yaşayan bölgede, aday gösterme süresi geçen hafta dolmuş ve bugüne kadar uzatılmıştı.

Muhammed, yeni bir tarih belirlenmesi için konuyu parlamentoya havale edeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, 1 Kasım’da yapılması öngörülen başkanlık ve milletvekili seçimlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

Komisyondan yapılan yazılı açıklamasında,“1 Kasım tarihinde düzenlenmesi öngörülen seçimlerle ilgili hazırlıklar, bölgede meydana gelen son gelişmeler ve hiçbir adayın başvuruda bulunmaması nedeniyle geçici olarak askıya alındı” denilmişti.

Mesud Barzani, 7 Haziran'da bazı siyasi parti temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrasında başkanlık ve milletvekili seçimlerinin 1 Kasım'da düzenleneceğini duyurmuştu.