Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclis'i, 'bölgesel başkanlık' yasasını askıya almasını oy çokluğuyla kabul etti. Başkanlıkla ilgili nihai kararı, yeni seçilecek meclis verecek.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi, bugün gerçekleştirdiği oğlan toplantısında, bölgesel başkanlık ileri bir tarihe askıya alınmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

30 EYLÜL'DE SADECE MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ YAPILACAK

Kürdistan Demokrat Partisi ile Değişim Hareketi'nin (Goran) sunduğu ve meclisin kabul ettiği yasaya göre, 30 Eylül tarihinde başkanlık değil sadece milletvekili seçimleri yapılacak.

Yasanın üçüncü maddesine göre, milletvekili seçimlerinden sonra oluşturulacak 5. meclis dönemi ilk yılında anayasayı göz önünde bulundurarak bölgesel başkanlığın ne olacağı hakkında nihai kararı verecek.

'BAŞKANLIK MAKAMIYLA İLGİLİ FARKLI ÖNERİLER VAR'

Oylamada KDP, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Goran parlamenterleri oy verirken, Kürdistan İslami Birliği (Yekgırtu), Kürdistan İslami Topluluğu (Komel) parlamenterleri oy kullanmadı.

Oy kullanmayan Kürdistan İslami Birliği, Başkanlık makamının feshedilmesini, Kürdistan İslami Topluluğu ise, Başkanlık seçimlerinin 30 Eylül'de milletvekili seçimleriyle birlikte gerçekleştirilmesini öneriyor.

KDP ise, Başkanlık makamının sürdürülmesini isterken, Başkanlık seçimlerinin 30 Eylül'de yapılmamasını öneriyor.

Goran, Başkanlık makamının kaldırılmasını öneriyor.

BARZANİ'NİN İSTİFASININ ARDINAN, BAŞKANLIK YETKİLERİ BAŞBAKAN, MECLİS VE ADALET KOMİSYONUNA DEVREDİLMİŞTİ

IKBY'nin iki vilayeti Erbil ve Duhok'ta güçlü olan Kürdistan Demokrat Partisi'nin(KDP) lideri Mesud Barzani, son IKBY Başkanı olarak Kasım 2017 tarihine kadar yaklaşık 12 yıl boyunca bu görevi yürütmüştü.

Barzani'nin görevinden istifa etmesinin ardından, yetkileri başbakan, meclis ve adalet komisyonuna devredilmişti.

Kaynak: Sputnik