Leyla Güven başta olmak üzere HDP’li parlamenterlerin başlattığı açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven 179 gündür açlık grevinde, Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın eylemi de Mart başından beri sürüyor.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de devam ediyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklunun 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 6’ncı gününde.

Açlık grevinde olan çocuklarının eylemine ses vermek isteyen ailelerin farklı kentlerdeki “nöbet eylemleri” bugün de devam etti.

İHD’DEN 'YAŞAM NÖBETİ'

Eylemler sürerken açlık grevlerine dikkat çekmek ve tutukluların yaşam hakkına sahip çıkmak için destek eylemleri, yürüyüşler ve nöbetler de yapılıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de bu gaye ile 5 gün devam edecek olan “Yaşama ses ver” nöbeti başlattı.

Taksim’de bulunan şube binalarında dün başlatılan nöbet gün içinde saat 16.00’dan 19.00’a kadar sürecek.

Açlık grevinde olanların durumunun kritik bir aşamaya geldiğini hatırlatan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, çözümsüzlüğün derinleştiği ve hükümetin adım atmadığı bir noktada başlayan ölüm oruçlarının kendilerini daha fazla kaygılandırdığını belirterek, bu nedenle “yaşam nöbeti” tutmaya karar verdiklerini söyledi.

“Hükümetin tavrı siyasi çünkü tamamen hukuki bir talebin karşılanmamasından söz ediyoruz.

“Yaşamı riske edebilecek her türlü eylemin önerilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak açlık grevlerinin protesto amaçlı başlamış olması ve açlık grevindekilerin taleplerinin meşruluğu, yine açlık grevindekilerin yaşadıkları sorunların takip edilmesi ve çözülmesi gerektiğini savunuyoruz.”
İHD, “yaşam nöbeti” devam ettiği süre içerisinde tutuklu yakınları, duyarlı kesimleri nöbet eylemine destek vermeye çağırıyor.