İHD Mardin Şubesi, Adem Kara’nın polis tarafından öldürülmesine dair hazırladığı raporda, Kara’nın yaralı halde olduğu sırada fail polisin “yaralama” suçlamasıyla hakimliğe çıkarıldığı ve serbest bırakıldığı belirtildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Midyat’ta 21 yaşındaki Adem Kara’nın polis kurşunuyla öldürülmesine dair rapor hazırladı. Rapor, şube binasında yapılan açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. İHD Şube Başkanı Fevzi Adsız, Kara ailesi ve görgü tanıklarının anlatımları ile olaya dair tespitler ve taleplerin raporda yer aldığını belirtti.  

‘YARGISIZ İNFAZ OLAYIDIR’

Adsız, Kara ve bir arkadaşı ile polisler arasında kovalamacanın yaşandığını belirtilerek, “Kovalamaca yaşanmış, ardından Adem Kara gözaltına alınmıştır. Ancak Adem Kara daha sonra polislerin bir anlık dalgınlığından faydalanarak, yeniden kaçmaya başlamış ve bu sırada polislerin açtığı ateş sonucu yaralanmıştır” dedi.

Adsız, Mardin Valiliği’nin 3 gün sonra yaptığı açıklamaya işaret ederek, “Yapılan görüşmeler sonucunda heyetimizin kanaati bu olayın bir polisin ayağının taşa takılmasından ziyade yargısız infaz olayı olduğu sonucu yönündedir. Mardin Valiliğinin olay hakkında 3 gün açıklama yapmaması daha sonra ise ‘kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış’ şeklindeki açıklaması ise bu olayın kapatılmasına yönelik olduğu izlenimini vermektedir” diye kaydetti.

‘POLİS SERBEST BIRAKILDI’

Olayla ilgili Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmaya değinen Adsız, “İlk etapta polis memurunun tutuklandığı yönünde kamuoyuna bilgiler yansımış olsa da alınan bilgilere göre polis memuru, olayın hemen ardından Adem Kara henüz hastanede tedavi altındayken, adam yaralama suçlamasıyla savcılık ifadesi alınarak, tutuksuz yargılanmak, üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakılmak üzere Midyat Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiştir. Midyat Sulh Ceza Hakimliği tarafından sanık polis memuru hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve her haftanın pazartesi günleri imza atmak suretiyle adli kontrol uygulanması kararı verilmiş ve serbest bırakılmıştır. Polis memuru ifadesinde Adem Kara’nın arkasından koşarken, sendelediğini ve bu sırada istemeden silahının ateş alması sonucu olayın yaşandığı savunması yapmıştır” ifadelerini kullandı.  

CEZASIZLIK POLİTİKASI 

Asker ve polislerin evrensel hukukta ve ülke yasalarında tanımlanan zor kullanma yetkisinin çok ötesine geçen kural dışı şiddetinde kaygı verici bir artış yaşandığını dile getiren Adsız, “Polise vurma dahil geniş yetkiler tanıyan Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu (PVSK) nedeniyle polis kurşunuyla yaşamını yitiren birçok sivilin ölümü artarak devam etmektedir. Yaşam hakkının yoğun bir şekilde ihlal edilmesiyle birlikte cezasızlık politikası da sürmektedir” diye belirtti.

RAPORDAKİ ÖNERİLER 

Adsız, raporda yer alan önerileri şöyle sıraladı:

“* Olayın temelinde PVSK’de polislere tanınan silah kullanma yetkisinden ve cezasızlık politikasından güç alarak hareket edilmesidir. Bu nedenle PVSK’de polislere tanınan silah kullanma yetkisinin sınırlandırılması gerekmektedir. Hükümet, kolluk kuvvetlerinin silah kullanma yetkisini sınırlamalı ve zorunlu haller dışında silahın kullanılmamasını teminat altına alacak yasal düzenleme yapmalıdır.

* Hükümet ve Meclis İnsan Hakları Komisyonunu olayı ivedilikle araştırmalı,

* Etkin bir soruşturma yapılarak faillerin bir an önce olaydaki sorumluluklarının tüm detayları ile ortaya çıkarılması gerekmektedir."

Kaynak: MA