İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 2012 yılında Marmara Bölgesi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı 300 sayfalık raporu dernek binasında düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ile İstanbul Şube Yöneticileri Meral Çıldır, Sevim Katman ve raportör İhsan Kaçar'ın katıldığı toplantıda konuşan Ümit Efe, 2011'e nazaran 2012 yılında yaşanan hak ihlallerinde az miktarda da olsa bir azalmanın söz konusu olduğunu belirterek, "Bu durum değişebilir. Ancak hak ihlallerinde yaşanan en küçük bir düşüş bile bizim için olumlu bir gelişmedir" dedi.

36 KADIN EV İÇİ ŞİDDETE MARUZ KALDI, 41 KADIN TECAVÜZE UĞRADI, 159 KADIN KATLEDİLDİ

Efe'nin ardından hazırlanan raporun sunumunu yapan İhsan Kaçar, 2012 yılında Marmara'da 36 kadının ev içi şiddete uğrayarak katledildiğini, 41 kadının ise tecavüze uğradığını kaydederken, Türkiye genelinde katledilen kadın sayısının 159 olduğunun altını çizdi.

'DUR' İHTARINA UYMADI DİYE TOPLAM 38 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

"Dur" ihtarına uymadıkları gerekçesiyle polis tarafından öldürülenlerin sayısının 3 olduğunu, bu sayının Türkiye genelinde ise 38'e kadar yükseldiğini ifade eden Kaçar, "Yine aynı yıl içinde Türkiye cezaevlerinde 70 tutuklu ve hükümlü hayatını kaybetti. Türkiye cezaevlerinde halen 259 ağır hasta mahpus bulunuyor" dedi.

19 FAİLİ MEÇHUL CİNAYET İŞLENDİ

Öte yandan Türkiye genelinde 19 faili meçhul cinayet işlendiğine dikkat çeken Kaçar, aynı yıl içinde devlet kaynaklarına göre 438 PKK'li, 163 asker-polis ve 16 geçici köy korucusunun yaşamını yitirdiğini; bu sayının PKK kaynaklarına göre ise 2 bin 221 devlet elemanı ve 314 PKK'linin yaşamını yitirdiği yönünde olduğunu aktardı.

CEZAEVLERİNDE 197 KİŞİ İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE GÖRDÜ

Kişi güvenliği ve özgürlüğüne ilişkin hak ihlalleriyle ilgili bilgi veren Kaçar, bin 478 kişinin gözaltına alındığını, 253 kişinin ise tutuklandığını belirttikten sonra gözaltında işkence ve kötü muameleye uğrayanların sayısının ise 29 olduğunu ifade etti. 266 kişinin polis şiddetine maruz kalarak yaralandığını vurgulayan Kaçar, cezaevlerinde 197 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını açıkladı.

BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN HAK İHLALLERİ

Basın ve ifade özgürlüklerine ilişkin yaşanan hak ihlallerine de yer verilen raporda Marmara'da hakkında yasaklama ve toplatılma kararı çıkarılan 65 yayın kuruluşu olduğunu aktaran Kaçar, 22 bin 536 web sitesine ise erişimin yasaklandığını söyledi. Kaçar, Türk Hava Yolları yetkililerinin aralarında Özgür Gündem gazetesinin de bulunduğu 4 gazetenin iç hatlar terminalinde engellendiğini ifade ederek, "Yine 3 gazete ve bir dergiye 150 gün süreyle yayın durdurma cezası verildi" dedi. Aynı yıl içinde 701 memur ve işçinin sürgün edildiğini sözlerine ekleyen Kaçar, bin 586 işçinin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atıldığını, 377 işçinin ise aynı nedenden dolayı baskı gördüğünü ifade etti.