İHD Kars Şubesi Eş Başkanları Güldane Kılıç ve Adem Moco, İHD Diyarbakır Şube binasına yapılan polis baskını ve İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Gözaltına alınan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Berkpınar soruşturması üzerinden İHD  Diyarbakır Şubesi’ne polis baskını düzenlenmesine tepki gösterilen açıklamada, Ferhat Berkpınar’ın "derhal serbest bırakılması" gerektiği ifade edildi.

Diyarbakır İHD Şubesine yapılan baskının "hukuka aykırı" olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Ferhat Berkpınar’ın iş yerinin sanki İHD Diyarbakır Şube ofisiymiş gibi yazılması iyi niyetli olmayıp, insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılmasını amaçlayan bir hukuk oyunudur. CMK’nın ilgili hükümleri gereği, bir kişi ile ilgili soruşturmada ancak ve ancak üstü, evi, işyeri ve arabası aranabilir. Bunun dışında arama kararı çıkarılması kanunun açık ihlalidir. Gönüllü olarak çalışma yürüttüğü İHD Diyarbakır Şubesi, Ferhat Berkpınar’ın kişisel iş yeri değildir” denildi.

İHD Kars Şubesi’nin açıklaması şu şekilde:

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar hakkında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yazılan talimatla, Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınması ve ev ve iş yerinde arama kararı verilmiştir.

İHD Diyarbakır Şubesine polis baskını yapılmış, İHD'nin arşivine el konulmuştu.

‘İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ, FERHAT BERKPINAR’IN KİŞİSEL İŞ YERİ DEĞİLDİR’

Kararda Ferhat Berkpınar’ın iş yerinin sanki İHD Diyarbakır Şube ofisiymiş gibi yazılması iyi niyetli olmayıp, insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılmasını amaçlayan bir hukuk oyunudur. CMK’nın ilgili hükümleri gereği, bir kişi ile ilgili soruşturmada ancak ve ancak üstü, evi, işyeri ve arabası aranabilir.

Bunun dışında arama kararı çıkarılması kanunun açık ihlalidir. Gönüllü olarak çalışma yürüttüğü İHD Diyarbakır Şubesi, Ferhat Berkpınar’ın kişisel iş yeri değildir.

Nitekim bu karara istinaden, İHD Diyarbakır Şubesi’nin ofisi sabah saatlerinde, şube başkanına haber verilmeden çilingir marifetiyle şube ofisi açtırılmış ve ofiste arama işlemi yapılmıştır. İşlem sırasında şube yönetim kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın odası dışında, şube girişinde bulunan şube çalışanına ait masada da arama yapılmış ve böylece arama kararının dahi dışına çıkılmıştır. Arama başladıktan sonra şube binasına gelen şube başkanı ve dernek avukatlarının aramanın hukuka aykırı olduğu ve arama kararı dışına çıkılarak arama yapıldığına dair itirazları arama tutanağına yazılmamış ve böylece bir hukuka aykırılık daha gerçekleştirilmiştir.

Bu şekilde, kanuna aykırı ve keyfi bir karar çıkarılması, çıkarılan karara bile aykırı arama yapılması, her açıdan kaygı vericidir. Bu şekilde insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılması ve bir süredir başta İHD yöneticileri olmak üzere insan hakları savunucuları üzerindeki yargı baskısının artarak sürdürülmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır.

‘FERHAT BERKPINAR’IN BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI’

Kurumlarımızın avukatları gerekli itiraz ve şikayetlerde derhal bulunacaklardır. Ancak bütün bu işlemleri yapan kolluk birimleri ile yargı mensuplarına hatırlatmak isteriz ki, bu yöntemler bir dönem Türkiye’de sıkça uygulandı ve bunu uygulayanlar şimdi yargı önünde hesap vermektedirler.

Özellikle yargı mensuplarının, siyasal iktidarın yargı yolu ile baskı politikalarına araç olmamalarını ve evrensel insan hakları norm ve ilkelerini hatırlamalarını tavsiye ederiz. Gözaltına alınan arkadaşımız Ferhat Berkpınar’ın bir an önce serbest bırakılmasını ve her türlü hukuki hakkının korunmasını talep ederiz.