İHD Genel Merkezi, 12 Eylül döneminde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan ve işkencede katledildiği belirtilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Ana’nın yaşamını yitirmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayımladı.

SEMBOL BİR İSİM: BERFO KIRBAYIR

Mesajda Berfo Kırbayır’ın Türkiye’de gözaltında kayıpların akıbetinin bulunması mücadelesinde sembol bir isim ve yüreği yanan anne olduğuna vurgu yapılarak, “Oğlu Cemil Kırbayır’ın 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bir gün sonra 13 Eylül 1980’de Kars’ta gözaltında kaybedilmesinden bu yana oğlunun akıbetini araştırmış, 27 Mayıs 1995 tarihinde kayıp yakınları ve İHD’nin başlattığı kayıplar oturma eylemlerine sağlığı elverdiği ölçüde sürekli katılmıştır.

TBMM'DE ALT KOMİSYON KURULDU

Şubat 2010’da kayıp yakınları ve İHD yetkilileri ile birlikte Başbakanla görüşmüş, bunun üzerine oğlunun akıbetinin araştırılması için TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda alt komisyon kurulmuş, komisyon raporu ile Cemil Kırbayır’ın gözaltında öldürüldüğü, ancak cenazesinin bulunamadığı belirtilmiştir. Komisyon raporu üzerine Kars’ta başlatılan soruşturma bir türlü dava halini alamamıştır. İHD yöneticileri ve Kırbayır ailesi 14 Aralık 2012 tarihinde Adalet Bakanı ile görüşmüş, Berfo Ana’nın sağlık durumunun elvermediği bir an önce dava açılması gerektiği belirtilmiş olmasına karşın, bugüne değin bir türlü dava açılamamıştır. Berfo Ana, 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren darbeci Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davada da müdahil olarak yer alıyordu” denildi.

SİYASAL İKTİDAR UTANMALI

“Yüreği yanan bir anaya evladının mezarını gösteremeyen siyasal iktidarın bu ölüm nedeni ile bir kez daha utanması gerektiğini, başka anaların yüreğinin yanmaması için insan hakları ile ilgili sorumluluklarını bir an önce yerine getirmesini beklemekteyiz” denilen mesajda, “Berfo Ana yüreği yanan mücadeleci bir insan hakları savunucusu olarak asla unutulmayacak, oğlu Cemil’i ve diğer kayıpları kaybedenler ise lanetle anılacaktır. Başta Kırbayır ailesi olmak üzere Berfo Ana’yı sevenlere, kayıp yakınlarına, insan hakları camiasına başsağlığı dileriz” vurgusu yapıldı. (yuksekovahaber)