İnsan Hakları Derneği, İstanbul’daki 19’uncu Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için “2911 Sayılı Yasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” ettikleri iddiası ile İstanbul Cumhuriyet Başşavcılığı’nın talimatı ile gözaltına alınan 12 kadının serbest bırakılmasını istedi.

“KADINLAR CEZALANDIRILIYOR”

Açıklamada şöyle denildi:

 “Hükümet temsilcilerinin Meral Akşener, Pervin Buldan şahsında siyaset yapan,muhalif hareketler içinde olan kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemleri meclis kürsülerinden dillendirmeleri sosyal medyada cinsiyetçi saldırı kampanyalarına zemin hazırlamaktadır.

“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasayı tartışmaya açmasının ardından kadınların güçlü itirazı ile geri çekilen iktidar,  polis ve yargı marifeti ile şiddeti yaygınlaştırarak,  kadına yönelik şiddeti devlet eliyle meşrulaştırılmakta, bir anlamda kadınları cezalandırmaktadır. 

“Kadına yönelik şiddeti ve cinsiyetçi saldırıları meşrulaştıran, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğünü ihlal eden bu tutuma son verilmeli,  gözaltına alınan kadınlar derhal serbest bırakılmalıdır.”

VALİLİK: SORUŞTURMA SÜRÜYOR

İstanbul Valiliği de konuya dair şu açıklamayı yaptı:

"Beyoğlu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çeşitli gruplarca ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ adı altında yapılan eylem sonrasında slogan atan gruba ait görüntüler incelenmiştir. Konuya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 10 Mart'ta düzenlenen operasyonda açık kimlikleri tespit edilen 18 şüpheli kişiden biri yaşı küçük, toplam 13 şüpheli 10 Mart'ta yakalanmıştır. Konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir."

Gözaltına alınan kadınlardan isimleri öğrenilenler şöyle: TJA aktivisti Besra İşsever, HDP MYK üyesi İlknur Birol, Kadın Komitesi üyeleri Devrim Çapar, Merve Bektaş, Zeynep Çakır, Ebru Sert, Kadınların Kurtuluşu üyesi Sedef Özer, İlayda Cantaş, SYKP üyesi Pelin Şahin, Nimet Tanrıkulu.