İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Danimarka'da Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nin, Danimarka'da yayın yapan MMC, NUÇE ve ROJ TV kanallarının lisansını iptal etmesini ve yayınlarını durdurmasını ve adı geçen kanallara 5 Milyon Danimarka Kronu para cezası verilmesini protesto etti.

Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan basın açıklamasında, kararın Danimarka'nın da bir parçası olduğu ifade ve haber alma özgürlüğüne ilişkin uluslararası hukuk kurallarının ihlali olduğu belirtildi.

Danimarka'da kapatılan kanalların, Türkiye'de Kürtlerin ve Mezopotamya'da yaşayan halkların basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerden dolayı yurt dışında yayın yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekildi.

On yıllardır Türkiye’de muhalif basın üzerinde ağır baskılar kuran, gazeteleri, partileri kapatan, kitapları yasaklayan, şu anda dünyada cezaevlerinde en çok sayıda gazeteci bulunan birkaç ülkeden biri olan, Türkiye’de yaşama hakkı tanınmayan bu kanalları Danimarka’nın da susturmasını, Avrupa Birliğine katılma koşullarını demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıkların korunması olarak ilan edilen Kopenhag Kriterleri'nin ihlal edildiğine değinildi.

İHD, Danimarka hukukunun, bu anti-demokratik, özgürlük karşıtı kararını yeniden gözden geçirmesini, Türkiye'de ve tüm dünyada bu anti-demokratik kararın demokratik kamuoyu tarafından protesto edilmesi için çağrıda bulundu. (Bianet)