İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri hasta tutukluların serbest bırakılması için Galatasaray Meydanı’nda bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eylemde, Türkçe ve İngilizce “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankart ve 228 hasta mahkumun isminin yer aldığı dövizler açıldı ve fotoğraflar taşındı. Yağmura aldırmayan insan hakları savunucuları hep bir ağızdan, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tecritti kaldırın ölümleri durdurun”, “İnsan haklarıyla insandır”, “ATK elini mahpuslardan çek”, “TMK elini mahpuslardan çek” sloganlarını attı.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu adına açıklamayı Hatice Onaran okudu.

‘ORASI DUVAR MI? SESİMİ DUYAN VAR MI?’

Orası duvar mı? Sesimi duyan var mı?” diye sorarak sözlerine başlayan Onaran, her gün acılar içersinde kıvranan, ölüme terk edilen hasta mahpusların çığlının bir türlü duyulmadığını vurguladı. Cezaevlerinde şu anda 228’i ağır toplam 578 hasta tutuklunun yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çeken Onaran, sadece hapishanelerin duvarlarına kulak vermenin ülkedeki demokrasi ve insan hakları gerçeğinin gözler önüne serdiğini altını çizdi.

Türkiye’de infaz anlayışının insani olmayan bir yaklaşım üzerine kurulu olduğunu söyleyen Onaran, koşulların sağlıklı tutuklular için zaten kötüyken, hasta tutuklular için dayanılmaz bir hal aldığını söyledi. Bu konuda yargı organlarınca temel alınan 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin İnfazı Hakkında Kanunu’nun eksiklikleri, yanlışlıkları ve uygulamadaki sorunların hasta mahpusların özgürlük umudunun önünde en önemli engelli teşkil ettiğini aktaran Onaran, 5275 sayılı infaz Kanununun 16. Maddesi’nde Ocak ayında yapılan değişikliğe bile Adli Tıp Kurumu’nun direndiğine dikkat çekti. Kanun değişikliği ile hayati tehlike kriterinin yerine yaşamın tek başına idame ettirmeme kriterinin getirildiğini dile getiren Onaran, ancak bunun yanı sıra Cumhuriyet Savcılarına geniş bir takdir yetkisi tanınarak toplum güvenliği için tehlikeli kabul edilerek mahpusların hastalığına rağmen tahliye edilmemesi düzenlenmesinin getirdiğini hatırlattı.

İnsan hakları savunucuları olarak hasta mahpusların haykırışlarını duyurmaya devam edeceklerini vurgulayan Onaran, hükümet yetkililerine, “Bu zulme son verin. Hasta mahpusları serbest bırakın” çağrısında bulundu.

BİRÇOK İLDE EYLEM



İHD, İstanbul'un yanısıra Hakkari, Diyarbakır, Batman, İzmir ve Mersin'de de hasta tutuklular için eylem yaptı. İHD'nin hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için ve açlık grevindeki tutukluların taleplerine destek vermek amacıyla bir çok ilde yaptığı eylemlerde, infaz yasasının insani olmadığı ve hasta tutukluların ölüme terk edildiği belirtilerek, hasta tutukluların serbest bırakılması istendi.

'KOBANİ'YE KORİDOR AÇILSIN'

Eylemlerde hasta tutuklular için hükümete çağrı yapılırken, cezaevinde Kobani için açlık grevi eyleminde olan PKK'li ve PJAK'lı mahkumların eylemi de hatırlatılarak, tutukluların "Kobani'ye koridor açılması" talebinin yerine getirilmesi çağrısı yapıldı. (ANF'den derlenmiştir. Fotoğraflar: ANF, yuksekovahaber)