Iğdır’da İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde verem salgını yaşandığı öne sürüldü.

Gazeteci İrfan Uçar, sosyal medya hesabından merkezle ilgili bilgiler paylaştı.

Merkezin yaygın verem nedeniyle ‘Tüberküloz Kampı’na dönüştüğünü iddia eden Uçar, sosyal medya hesabından şunları paylaştı:

“Tüberküloza yakalananların sayısı 100’lerle ifade ediliyor, kampta görevli personel de risk altında. Çadır kampta 700-800 civarında Afganistan ve Pakistan uyruklu mülteci bulunuyor. Sağlıksız koşullardaki çadırlar, temizlik ve yetersiz beslenme nedeniyle büyük sağlık sorunları yaşanıyor. Mülteciler 1-2 aya kadar kampta tutuluyor ve dışarıya bırakılmıyor. Çadır kampta banyo bulunuyor ama yetersiz olduğu ifade ediliyor.

“Ağırlıklı olarak 18-35 yaş arasında erkeklerin bulunduğu ve 200’e yakın da kadın ve çocuğun tutulduğu çadır kampında durumu kötüleşenlerin bir kısmı Ankara’ya sevk edildi. Iğdır’daki hastaneye götürülüp tetikleri yapılan altı kişiye tüberküloz teşhisi konuldu. Ancak hasta olanların sayısı bununla sınırlı değil.

“Kampta bulunan en az 170 kişinin tüberküloz olduğu belirtiliyor. Iğdır Göç İdaresi Müdürü Muhlis Lordoğlu’na 9 günlük bayram tatili nedeniyle ulaşamadım. Kampta temizlik ve güvenlik gibi hizmetlerde çalışan en az 350 işçi de verem riski altında bulunuyor. Çağ dışı hastalık olarak bilinen tüberküloz, yetersiz beslenme ve yetersiz temizlik nedeniyle vücut direnci düşen kişilerde görülüyor. Tüberküloza yakalananlar hijyen ve yeterli beslenme şartıyla en az 6 aylık düzenli ilaç tedavisi ile iyileşebiliyor.”

Kaynak: Duvar