HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, İçişleri Bakanlığı müsteşarının 6 YPG’linin El Nusra’ya teslim edildiğini kabul ettiğini söyledi.

Son günlerde giderek büyüyen çatışmaların ise “AKP iktidarının savaş konseptinin bir sonucu” olduğunu belirten Baluken, AKP’nin savaş konseptinden çıkıp çıkmamaya ise önlerine gelecek olan anketlere göre karar vereceğini kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan polis baskını sonrası gözaltına alınan 6 yaralı YPG’linin, El Nusra çetesine teslim edilmesine ilişkin Meclis’te açıklama yaptı.

Öncelikle bu duruma tepki gösteren Baluken, 6 YPG’linin mahkemede beraat ettiklerini, ancak söz konusu savaşçıların gözaltına alındıktan sonra Yabancılar Şubesi’ne götürüldükten sonra sınır dışı edildiğini açıkladı.

İÇİŞLERİ KABUL ETTİ

Baluken, YPG’lilerin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan El Nusra’ya bağlı çetelere teslim edildiğini paylaştı.

Bu bilginin İçişleri Bakanlığı müsteşarlığı tarafından da kabul edildiğini ifade eden Baluken, yapılanın açıkça bir savaş suçu olduğunu vurgulayarak, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümetten acil açıklama beklediklerini kaydetti.

Yaşanan çatışmalı süreçle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Baluken, yaşanan bu çatışmalı süreçten duydukları üzüntüyü dile getirdi. Yaşanan çatışmaları, can kaybı ve ölümleri, “AKP iktidarının savaş konseptinin bir sonucu” olarak nitelendiren Baluken, bu konuda şunları söyledi:

TÜRKİYE LAHEY'DE YARGILANACAK

“Bir an önce çatışmasızlık konumuna geri dönülmesini ifade ettik. PKK çatışmazlık konumuna dönmeli, hükümet de operasyonları sonlandırmalıdır. Müzakere devreye girmelidir. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse Başbakan, savaş konseptinden çıkıp çıkmayacağıyla ilgili önlerine gelen verilerini bekliyorlar. Kamuoyu araştırma, anket istatistiklerini bekliyorlar. Beklerken de onlarca can yitiyor, ağır travma yaşıyoruz. Bundan vazgeçip barış için çaba gösterilmelidir.”

Bu arada konuyu Meclis gündemine de taşıyan Baluken, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde, yaralı YPG’lilerin Türkiye tarafından “terör örgütü” olarak ilan edilen El Nusra’nın Ahrar El-Şam koluna teslim edildiğini belirterek, “Türkiye’nin de taraf olduğu 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi’ne bakıldığında Türkiye AKP eliyle açık bir şekilde savaş suçu işlemiş ve bu cürümü gerçekleştirenler için Lahey Adalet Divanı’nda yargılanma ihtimali doğmuştur” dedi.