Suriye’deki iç savaş farklı ülkelerin planları üzerinden tartışılmaya devam ederken, İdlibli bir rapçi bölgedeki sivillerin bakış açısını ortaya koyan bir şarkı yayınladı.

20 yaşındaki Amir ‘ALMUARRI’nin Türkiye ve Rusya dahil tüm ülkeleri öfkeyle eleştirdiği ‘Tüm Cephelerde (On All Fronts)’ isimli şarkısı, dünya medyasında geniş yer buldu.

Amir şarkıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Türkiye’ye, Suriye hükümetinden İdlib’i kontrol eden cihatçı gruplara kadar herkesi hedef alıyor.

Amir, İdlib’de sivillerin hem Şam yönetimi ile Rusya’nın hava saldırıları, hem de cihatçı grupların baskısı nedeniyle yaşadığı zorlukları anlatıyor.

Videoda İdlib’in Maarat el Numan kasabasındaki yıkıntıların ortasında yaşamaya çalışan insanları gösteren Amir, yarısı hasar görmüş bir okulun önünde “B.k içinde boğuluyoruz” diyor.

Şarkının bir yerinde, “Burası Rusya liderinin oyun bahçesi, rejimle El Kaide arasında tercih yapmak zorundasınız. Onların tarafını seçin ve roketler sizi vurmaz. Şimdi Soçi’deki onca konuşmanın bunu nasıl durdurabildiğine bakın. Başkaları zengin olurken biz b.kmuzda boğuluyoruz” sözlerini dillendiriyor. Bir diğer yerindeyse, bölgeyi kontrol eden Heyet Tahrir el Şam’dan (HTŞ), “Ve bütün yalancılar sanki din onların tarafındaymış gibi konuşuyor. Biri halife olduğunu iddia ediyor, diğeri yanlışla doğruyu yargılıyor, fetvalar veriyor” diye söz ediyor.

Şarkıda, “Türkler Afrin’i aldı ve tampon bölgelerle çevirdi. Ve dünyanın kameralarıyla mikrofonlarını çağırdı” sözleri de yer alıyor.

Amir, Syria Direct sitesiyle söyleşisindeyse, bir hafta 25 bini aşkın kişinin izlediği şarkı için “Silahlı gruplara yok olmalarını, ülkelere bizi rahat bırakmalarını söylüyorum” dedi. Çocukluğundan beri sevdiği rap müziğin kendisi için bir direniş yöntemi olduğunu anlatan Amir, içinde yaşadığı toplumun kendilerinin kontrol edemediği siyasi aktör ve güçler tarafından yok edilmesine öfkeli olduğunu söyledi. Amir, arkadaşlarının dikkatli olmasını söylemesine rağmen HTŞ’den korkmadığını ekledi.

İdlibli rapçi, “Suriye hükümeti, silahlı gruplar, Rusya, Türkiye ve ABD liderliğiyle bir odada oturuyor olsanız onlara ne derdiniz?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Gruplara yok olmalarını söylerdim. Ve ülkelere de bizi rahat bırakmalarını. Türkiye Halep’in bir parçasını aldı, Rusya geri kalanını. İran Şam’ı aldı, Amerika Kürt bölgelerini. Her şey devletlerin siyasi ve ekonomik çıkarlarıyla ilgili. Şimdi Türkiye Halep’in kuzeyini ve İdlib’in bir bölümünü aldı. İnsanların kanı akarken hepsi müzakere ediyor.”