Şırnak’ın İdil ilçesinde 16 Şubat’ta ilan edilen ve 44 gün süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının üzerinden 2 haftayı aşkın süre geçti. Ancak ilçede polis ablukası hâlâ sürüyor.

Evrensel’den Fırat Topal, İdil Belediye Eş Başkanı Mehmet Muhdi Aslan’la ilçedeki sokağa çıkma yasağı sırasında ve sonrasında yaşananları konuştu.

‘BUNLAR NE 12 EYLÜL’DE YAŞANDI NE ‘90’LARDA’

44 gün boyunca İdil’de büyük bir vahşet yaşandığını belirten Mehmet Muhdi Aslan, “Bunlar ne 12 Eylül’de yaşandı ne de ’90’lı yıllarda. Günlerce bombalama devam etti” dedi. İlçe kaymakamı ve emniyet amiri ile yaptıkları hiçbir görüşmeden sonuç alamadıklarını söyleyen Aslan, “Hiçbir zaman unutamayacağımız durumlardan biri de cenazelerin cenaze araçlarıyla taşınması gerekirken traktörlerin römorklarında taşınmasıydı. Cenaze araçlarına alma girişimlerimiz karşılıksız kaldı. Operasyonların 20. günde bittiği duyuruldu fakat daha sonra Yeni Mahalle ve Turgut Özal Mahallesi 24 gün boyunca aralıksız bombalanarak yerle bir edildi” şeklinde konuştu.

KAYMAKAM ‘DAĞITIN’ DİYOR POLİS ‘DAĞITTIRMAM’ DİYOR

Şimdi yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirten Aslan, “Fakat ilçe kaymakamı tarafından 4 kepçemize, yemek dağıttığımız araçlara el kondu. Kaymakam bey ile konuşuyoruz; ‘Tamam dağıtabilirsiniz’ diyor. Mahallede polis, ‘Ben kimseyi tanımam, dağıttırmam’ diyor. Böyle keyfi bir durum. Nitekim en son görüştüğümüzde, ‘Elimizde gıda stoku var, bunları halkımıza dağıtacağız’ dedik. Kabul etmiyorlar” dedi.

Aslan, “İnsanların evleri yıkılmış. Yıkıntının başında aileler bekliyor. ‘Bize çadır verin, bu yıkıntının başında kalacağım’ diyorlar. Ama çadır kurulmasına da izin vermiyorlar. Kaymakam beye niye izin vermediklerini sordum. Çadır kirlilik yaratıyormuş. Çadır kirlilik yaratıyorsa evini başına yıktığın vatandaş ne yapsın? Asıl o enkazlar kirlilik yaratıyor. Bazı ailelere çadır verdik. Bıçakla yırtıp atmışlar” dedi.

‘HALKLAR BİRLİK OLURSA KİMSE YILDIRAMAZ’

Demokrasi güçlerine ve Türkiye halklarına birliktelik çağrısı yapan Aslan, “Bizi sevindirecek ve acılarımızı unutturacak olan şey, Kürt’ün, Türk’ün, Laz’ın, Çerkes’in, Boşnak’ın, Arap’ın birbirini kardeşçe kucaklamasıdır. Bu birliktelik olursa ne yaparlarsa yapsınlar kimseyi yıldıramazlar” dedi.

(Kaynak: Evrensel)