Rusya’nın, Suriye’nin kuzeyindeki bazı Arap aşiretlerini kendi tarafına çekmek için girişimlerini hızlandırdığı iddia edildi. Erbil’den yayın yapan Rûdaw’a sitesi, bölgedeki ABD nüfuzuna karşı bir denge unsuru oluşturmayı hedefleyen Moskova’nın Arap aşiretlerden askeri bir güç kurma çalışmalarına başladığını, dolar üzerinden ödeme yaptığını yazdı.

Rûdaw’a konuşan Cıburi Aşireti Şeyhi Fewaz Zobea, Rusya’nın Arap aşiretlerinin gençlerini silahlandırarak saflarına katmaya başladığını belirtti. Fewaz Zobea, “Rusya kasıtlı bir şekilde Teyi ve Şerabi’yan aşiretlerinin bazı gençlerini saflarına katarak maaşa bağladı” iddiasında bulundu.

Rusya’nın bölgede şu anda ABD’den daha güçlü bir pozisyona sahip olduğu yorumu yapan Zobea, “Ekonomik durum kötü. Rusya da maaşları dolar üzerinden ödüyor. Teyi ve Şerabi’yan aşiretlerinden sınırlı sayıda kişi Rusya’nın oluşturduğu askeri güce katıldı” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin kuzeyindeki Arap aşiretleri, Suriye Demokratik Güçleri (DSG), ABD, Rusya, Şam yönetimi ve İran arasında bölünmüş durumda. Her bir aşiret farklı bir güçle işbirliği yapıyor. Bölgedeki özerk Kürt yönetimininse, Arap aşiretlerinin SDG’den uzaklaşmaması için çabaladığı belirtiliyor.

Suriye’nin kuzeyinden büyük ölçüde çekilen ancak petrol sahaları ile İran sınırında hâlâ asker bulunduran ABD’nin de Arap aşiretlerle görüşmeler yürüttüğü biliniyor. 

Kaynak: Rudaw/Gazete Duvar