Türkiye devrimci hareketinin sembol isimlerinden İbrahim Kaypakkaya, Çorum Karakaya Köyü'ndeki kabri başında anıldı. Anmada verilen mesajlarda Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler'in mücadelesinin dünyaya yayıldığı vurgulandı.

Türkiye devrim mücadelesinin öncü isimlerinden, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) Lideri İbrahim Kaypakkaya, 18 Mayıs 1973 tarihinde Diyarbakır Cezaevi'nde işkence edilerek katledilmesinin 43'ncü ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Anma etkinliği için Ankara'dan sabah saatlerinde bir araya gelenler, buradan otobüslerle Kaypakkaya'nın kabrinin bulunduğu Çorum'un Karakaya köyüne doğru yola çıktı. ESP, SDP, HDP, 78'ler Girişimi, DEM-GENÇ'in de katıldığı anma etkinliğine Kaypakkaya'nın kardeşleri Ali Ekber, Feride Karakaya, Ankara HDP Milletvekili Adayı Ahmet Demirel'ın yanı sıra Çorum'dan birçok öğrenci ve köylüler de katıldı. Köy girişinde araçlardan inen grup, "Şehitê xwe xwedî derkeve", "İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür", "18 Mayıs unutma unutturma" pankartları arkasında mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık "Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Bedel ödedik bedel ödeteceğiz"sloganları atıldı.

Mezarlıkta kadınların duygusal anlar yaşadığı görülürken İbrahim Kaypakkaya'nın annesi Şükran Kaypakkaya ise göz yaşlarını tutamadı.

'KAYPAKKAYA VE HAKİLER’İN MÜCADELESİ DÜNYAYA YAYILDI’     

Kitle adına ortak basın açıklamasını okuyan Tuberk Baş, Mayıs ayının katliamlarla ve bir o kadar da isyanla dolu olduğunu belirterek, 18 Mayıs ruhuyla mücadeleyi karşıladıklarını belirtti. Baş, "İbrahim Kaypakkaya, Türkiye devrimci hareketinin turnusol kağıdı olan Kürt ulusal sorunu başta olmak üzere ulusal sorun meselesine dair yine devrimci harekette ayrı bir yerde durmaktadır" dedi.

Baş, Kaypakkaya, Dörtler ve Haki Karer'in mücadelesinin başta Şengal, Rojava ve Kürdistan olmak üzere tüm dünyaya yayıldığını ve tüm zulüm kalelerini birer birer yıktığını söyledi.

Daha sonra konuşan Kaypakkaya'nın kardeşi Ali Rıza Kaypakkaya ise, devletin yıllar geçmesine rağmen kardeşinden halen korktuğunu belirterek "Kardeşimin 24 yıllık mücadelesine sahip çıktığınız, mücadelesini yükselttiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmalar ardından ezgiler ve ağıtlar okunurken, eylem daha sonra gerçekleşen yürüyüş ile son buldu. (DİHA)