IBM’deki yaklaşık 7.800 iş pozisyonu, yapay zeka ve otomasyon tarafından değiştirilecek. CEO Krishna, IBM'nin değiştirilebilir roller için işe alımı durduracağını söyledi.

IBM'nin CEO'su Arvind Krishna, önümüzdeki yıllarda yapay zeka tarafından değiştirilebilecek roller için işe alımın duracağını söyledi. İnsan kaynakları gibi destek birimlerinde işe alım yavaşlayacak veya durdurulacak. Bu müşteri ile yüz yüze gelmeyen roller yaklaşık 26.000 işçiye denk geliyor. Krishna, "bu sayının %30'unun beş yıllık bir süreçte yapay zeka ve otomasyon tarafından değiştirilmesini kolayca görebilirim" dedi.Bunun yaklaşık 7.800 iş kaybı anlamına geleceği belirtiliyor. 

İşe alımın durdurulması, birçok gözlemcinin iş gücünü etkileme potansiyeli konusunda endişe duyduğu yapay zeka araçları tarafından müşteri hizmetlerinin otomatikleştirilmesi, metin yazımı ve kod oluşturabilme yetenekleri ile ilgili endişeleri artırdı. Krishna'nın planı, hızla ilerleyen teknolojiye yanıt olarak duyurulan en büyük iş gücü stratejilerinden birini oluşturuyor.

Krishna, işe alımın durdurulması ile ilgili olarak, istihdam doğrulama mektupları sağlama veya çalışanları bölümler arasında taşıma gibi daha sıradan görevlerin tamamen otomatik hale geleceğini söyledi. İş gücü bileşimini ve verimliliği değerlendirmek gibi bazı İK fonksiyonları, muhtemelen önümüzdeki on yıl boyunca değiştirilmeyecek, ekledi.

IBM şu anda yaklaşık 260.000 çalışanı istihdam ediyor ve yazılım geliştirme ve müşteri ile yüz yüze olan roller için hala işe alım yapıyor. Şirket bu yılın başlarında işten çıkarmaları duyurdu, bu da tamamlandığında yaklaşık 5.000 çalışanı etkileyebilir. Bununla birlikte Krishna, IBM'nin genel olarak iş gücüne eklemeler yaptığını, ilk çeyrekte yaklaşık 7.000 kişiyi işe aldığını söyledi.

Krishna, 2020'den beri CEO olarak çalışıyor ve 100 yıllık şirketi hibrit bulut gibi yazılım ve hizmetler üzerinde odaklanmaya çalışıyor. Şirket, yönetilen altyapı birimi Kyndryl Inc. ve Watson Health işinin bir kısmı gibi daha düşük büyüme potansiyeline sahip işleri elden çıkardı. Şirket hava duretki birimini satmayı da düşünüyor.

New York merkezli IBM, en son çeyreğinde gider yönetimi, önceden duyurulan işten çıkarmalar da dahil olmak üzere, kar tahminlerini aştı. CFO James Kavanaugh, yeni üretkenlik ve verimlilik adımlarının 2024 yılının sonuna kadar yılda 2 milyar dolar tasarruf sağlamasını beklediklerini açıkladı.

KAYNAK: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-01/ibm-to-pause-hiring-for-back-office-jobs-that-ai-could-kill?leadSource=uverify%20wall